2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Tovább szedi áldozatait a kaliforniai tűz

2017. október 13., péntek 11:47

31-re emelkedett a kaliforniai tűzvész halálos áldozatainak száma, több száz embert pedig továbbra is eltűntként tartanak nyilván. A tűzben csaknem 700 négyzetkilométer terület égett le, 20 ezer embert kitelepítettek. Az államban még hetekig nem lehet esőre számítani.

Az amerikai borászat központja, Santa Rosa romokban hever. A környéken több mint kétszáz borászat működik. Most komplett városrészek semmisültek meg néhány óra alatt. Hasonló a pusztítás a szomszédos Napa-völgyben is. Itt vesztették a legtöbben életüket, az áldozatok között van egy százéves házaspár, ők épp a héten ünnepelték a hetvenötödik házassági évfordulójukat.

„Még mindig az elmúlt öt év aszályának a következményeit látjuk. Tavaly télen volt némi csapadék, de az állam nagy része csontszáraz, a növényzet pillanatok alatt felperzselődik. A levegő is száraz, a páratartalom tíz százalék alatt van, és az elmúlt napokban az erős szél is a lángok gyors terjedésének kedvezett” – sorolta az oltás irányítója.

Eddig 3500 épület semmisült meg, a hatóságok 20 ezer ember kitelepítését rendelték el.

„Amikor megtudtam, hogy leégett a ház, teljesen megdöbbentem. Apám hívott, jöttem, ahogy tudtam, és képtelen vagyok elhinni, amit látok. Az egyik szomszéd, aki nyugdíjas tűzoltó, kimentette a háziállatokat és a családi fotókat, mielőtt teljesen leégett a ház, nagyon hálásak vagyunk neki. Már beszéltem a biztosítóval, azt mondják, rengeteg bejelentésük van. A szüleim jobb híján kivettek egy szállodai szobát, és várják, hogy vége legyen a pusztításnak” – mondta egy helyi lakos.

De a pusztításnak egyelőre nincs vége. Még mindig több mint húsz nagy kiterjedésű tűzfészek van Kaliforniában, amelyek lakott településeket veszélyeztetnek. A tűz a tengerpart irányába is terjed Orange megyében.

„A helyreállítás rengeteg pénzbe kerül. Az elnök katasztrófahelyzetet hirdetett, mint amilyet a hurrikánok miatt szoktak Floridában. Az elhárítás is több tízmilliárd dollárt emészt fel, mint a hurrikánok után. Ez Kalifornia történetének legnagyobb erdőtüze, és még nincs vége” – mondta Jerry Brown kormányzó.

Az biztos, hogy az időjárás nem fog segíteni a tűzoltóknak, a következő hetekben ugyanis egyáltalán nem számítanak esőre Kaliforniában, a szél viszont erősödik, ami még agresszívebbé teszi a lángok terjedését.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!