2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Tovább nyitna a Nyugat felé Irán

2017. május 21., vasárnap 12:04, frissítve: vasárnap 12:41

Az újraválasztott iráni elnök, Hasszán Rohani arról beszélt győzelme után, hogy elfordulna a szélsőségektől, és nyitni akar a világ felé. Gazdasági reformokat ígért, és kritizálta a vallási rendőrség munkáját.

Teheránban az újraválasztott iráni elnök hívei az utcákon ünnepelték jelöltjük győzelmét. Hasszán Rohani az előző négy évben nyugatbarát politikába kezdett, és az ország elleni nemzetközi korlátozások feloldását is elérte. Hívei remélik, a szankciókat tovább enyhítik, hiszen az atomprogram miatt kiszabottakat is eltörölték korábban. Rohani azt is ígérte, hogy a fiataloknak könnyebb lesz.

Az iráni gazdaság alapját adó olaj- és földgázexport 2015-ben indulhatott újra, miután megállapodtak az iráni atomprogram nemzetközi felügyeletéről. A munkanélküliség viszont még így is rekordmagasan, tizenhárom százalék körül van. 

A mérsékelt jelölt már az első körben 57 százalékot szerzett. Nyíltan kritizálta a titkosszolgálatot és a vallási rendőrséget is, és emlegette a három ciklussal ezelőtti elnök, Muhammad Jatami reformjait. Ő annak idején úgy szembefordult az ország vallási vezetőivel, hogy a sajtó 10 éve nem írhatja le a nevét. Rohani győzelmi beszédében azt mondta: az irániaknak elegük lett a szélsőségekből.

„A választók egyszerű üzenetet fogalmaztak meg. Az iráni nép azt akarja, hogy nyissunk a világ felé, forduljunk el az erőszaktól, a szélsőségességtől. Éljünk barátságban a világ népeivel. Továbbra se hagyjuk, hogy fenyegessenek, megalázzanak minket, továbbra is mindenben Irán érdekeit képviseljük, de ezzel együtt ideje a nyitásnak” – mondta az újraválasztott elnök. 

Rohani magabiztos győzelme és a hetven százalék feletti részvételi arány azt jelenti, hogy a kormányzásban nagyobb szabadsága lesz, mint az előző ciklusban. A végrehajtói hatalom nagyobb része a vallási elöljáró, az ajatollah kezében marad, aki az elnök döntéseit is felülbírálhatja.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!