2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Globál

Következik:

Napi aktuális 05:00

Tovább küzdenek az erdőtüzekkel a franciák

2017. július 27., csütörtök 11:26, frissítve: csütörtök 11:51

Már több mint tizenkétezer embert kellett kitelepíteni az erdőtüzek miatt Franciaországban. Erdőtüzek pusztítanak Portugália középső részén is, ahol tíz faluból evakuálták az embereket.

A délkelet-franciaországi Bormes-Les-Mimosas településnél negyedik napja küzdenek a tűzoltók a lángokkal. A városból már tizenkétezer embert, köztük háromezer nyaralót kellett evakuálni. 1300 hektár terület a tűz martalékává vált.

A kimenekített embereket önkormányzati létesítményekben, sportcsarnokokban helyezték el. Sokan azonban inkább a szabadban várják, hogy jobbra forduljon a helyzet.

„Éjjel fél egykor a férjem felkeltett, és azt mondta: »Gyerünk, el kell mennünk innen! Tűz van kint! El kell mennünk, gyorsan, gyorsan!« Aztán összepakoltuk a cuccunkat, én magamhoz vettem a fürdőruhámat, egy pólót és a rövidnadrágomat, és elmentünk” – idézte fel Micheline Jules.

Hétfő óta egyre több helyen keletkeznek tüzek Franciaország déli részén, a Földközi-tenger partvidékén, valamint Korzikán. A lángok összesen már több mint 4000 hektár területet perzseltek fel.

Erdőtüzek pusztítanak Portugália középső részén is. Itt mintegy ezerötszáz tűzoltó küzd a lángokkal, amelyek már falvakat veszélyeztetnek. Eddig tíz települést kellett kiüríteni.

Portugáliában ebben az évben már több mint 75 000 hektár terület égett le, amire az elmúlt tíz évben nem volt példa. Június közepén Pedrogao Grandénél hatvannégy ember veszítette életét: többségük menekülés közben, autójában halt meg – ez volt a legtöbb áldozattal járó erdőtűz az ország történetében.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!