2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Tovább feszíti a húrt a kommunista Korea

2017. április 29., szombat 08:38, frissítve: szombat 10:55

Szombat hajnalban újabb ballisztikus rakétát bocsátott fel Észak-Korea. A rakéta nem hagyta el Észak-Korea területét, és pár perces repülés után felrobbant a dél-koreai hadsereg szerint. Az amerikai külügyminiszter korábban reális veszélynek nevezte, hogy Észak-Korea atomtámadást indít Dél-Korea vagy Japán ellen. Egyúttal nem zárta ki egy amerikai katonai csapás lehetőségét. Phenjan Washingtont hibáztatja a feszültség fokozódásáért.

„Miközben a nemzetközi közösség egyre hangosabban elítéli az észak-koreai provokációt, Észak-Korea újabb ballisztikus rakétát lőtt ki” – ezzel a hírrel fogadta nézőit szombat reggel egy televízió a szomszédos Dél-Koreában.

A valószínűleg közép-hatótávolságú rakétát Észak-Korea nyugati részén lőtték ki. Pár perces repülés után, 71 kilométer magasan felrobbant, és nem hagyta el az ország területét. Japán becslések szerint ötven kilométert tett meg a levegőben.

„Észak-Korea harmadik ballisztikusrakéta-kísérletét hajtotta végre áprilisban. A dél-koreai kormány határozottan elítéli a lépést, amely megsérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait, és komoly veszélyt jelent a Koreai-félsziget békéjére, stabilitására és a nemzetközi közösségre” – közölte a demokratikus Korea külügyi szóvivője.

Elítélte a rakétakísérletet Japán is, amely ellen Észak-Korea pekingi nagykövetségénél tiltakozott. Donald Trump Twitter-üzenetében pedig úgy fogalmazott: Észak-Korea a rakétakilövéssel nem tartotta tiszteletben Kína kívánságait.

A rakétakísérletre azután került sor, hogy rég nem látott szintre fokozódott a feszültség a kommunista állam és az Egyesült Államok között. Washington Észak-Korea partjaihoz vezényel egy hadihajórajt, és felgyorsítja rakétavédelmi rendszerének telepítését Dél-Koreában.

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén azt mondta: az ENSZ-tagoknak szankciókkal és nyomásgyakorlással kell megállítaniuk Észak-Koreát. Hozzátette: amerikai katonai csapásra akkor kerül sor, ha ez szükséges.

„Észak-Korea minden sikeres robbantással és rakétakísérlettel közelebb viszi Északkelet-Ázsiát és a világot egy szélesebb konfliktushoz. Reális veszély, hogy Észak-Korea atomtámadást hajt végre Szöul vagy Tokió ellen. És csak idő kérdése, hogy mikor lesz képes elérni az amerikai szárazföldet is. Észak-Korea számos alkalommal fenyegetett ilyen támadással, ezért az Egyesült Államok nem ülhet ölbe tett kézzel” – fogalmazott.

Washingtonra mutogatnak

Észak-Korea ENSZ-nagykövete azt mondta: nem hajlandók tárgyalni atomfegyvereik leszereléséről. Szerinte azért sodródtak az atomháború szélére, mert Washington hatalmas hadgyakorlatokat tart a térségben, és nukleáris eszközöket telepít Dél-Koreába.

Az észak-koreai atomprogramot Oroszország is elítélte. Ugyanakkor – Kínához hasonlóan – óva intett egy esetleges amerikai katonai csapástól.

„Észak-Korea nem viselkedik megfelelően, nem hajlandó igazodni a nemzetközi joghoz, a Biztonsági Tanács határozataihoz. Ugyanakkor a katonai erő használata teljesen elfogadhatatlan, az katasztrofális következményekkel járhatna a Koreai-félszigeten és az egész térségben. Ehelyett diplomáciai eszközöket kell használnunk a konfliktus enyhítésére” – nyilatkozta az orosz külügyminiszter helyettese.

Gennadij Gatiov hozzátette: a jelenlegi helyzet olyan feszült, hogy egyetlen félreértett lépés félelmetes következményeket vonhat maga után.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!