2024. 05. 21. Kedd Konstantin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Külföld

Tovább emelkedett a chilei erdőtüzek halálos áldozatainak száma és nem látni a végét

Hatvannégyre emelkedett a Chile középső részén, városok és falvak közelében tomboló erdőtüzek halálos áldozatainak száma - közölte a dél-amerikai ország kormányzata vasárnap a legfrissebb adatokat.

  • Tovább emelkedett a chilei erdőtüzek halálos áldozatainak száma és nem látni a végét

"Tudjuk, hogy ez a szám még növekedni fog" - jelentette ki Gabriel Boric államfő a csendes-óceáni partvidéken található, katasztrófa sújtotta Valparaíso régióban tett látogatásán. "Ez a legsúlyosabb tragédia, amit országunk kénytelen megélni a 2010-es földrengés óta" - hangsúlyozta Boric, aki kétnapos gyászt rendelt el.

Korábban még ötvenegy halálos áldozatról lehetett tudni.

Az államfő korábbi televíziós beszédében jelentette be, hogy szükségállapotot rendel el a katasztrófa miatt. Elmondta,

a lángok gyors terjedése miatt nagyon súlyos a helyzet, és az időjárási körülmények is a tűznek kedveznek.

Carolina Tohá belügyminiszter úgy vélte, ez Chilében a legsúlyosabb természeti katasztrófa a 2010-es földrengés óta, amikor 500-an haltak meg. Hozzátette, a tűznek minden bizonnyal még további áldozatai lesznek.

A közlések szerint a legnehezebb helyzetben Valparaíso régiója van, különösen a tengerparti Vina del Mar város, ahol

több mint 300 eltűntet tartanak számon.

A tűzoltók helikoptereket is bevetnek a lángok megfékezésére. Szombat este 43 ezer hektáron égett a tűz, és a tűzoltók elsősorban azon dolgoztak, hogy meggátolják a továbbterjedését a lakott területeken. A katasztrófában már ezernél több lakóépület semmisült meg.

A chilei belügyminisztérium szerint a kormánynak "komolyan vehető értesülései" vannak arról, hogy a tüzet Valparaíso térségében szándékosan idézték elő. A délebbre található Maule régióban őrizetbe vettek egy embert, aki munka közben, hegesztőgéppel okozott tüzet.

Fotó: Erdőtűz pusztít a chilei Valparaiso régióban fekvő Vina del Mar település közelében 2024. február 3-án. MTI/EPA-EFE/Ailen Diaz

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A nap kérdése

A nap kérdése

A békepárti erők EP-győzelme megállíthatja a háborús pszichózist Nyugat-Európában?
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!