Tovább büntetik Észak-Koreát

SZA, 2017. szeptember 12., kedd 07:17, frissítve: kedd 15:07
Atomkísérlete miatt tegnap este újabb szankciókat hozott Észak-Korea ellen az ENSZ Biztonsági Tanácsa. A büntetőintézkedések megtiltják az észak-koreai textilexportot, felső határt szabnak a nyersolajimportnak, és tovább korlátozzák az észak-koreaiak külföldi munkavállalását. Az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete azonban jelezte: a diplomácia eszközeivel akarják rendezni a konfliktust, Washington nem akar háborút.

Észak-Korea nem exportálhat textilárut, a külföldi országok nem szállíthatnak cseppfolyós gázt, évi kétmillió hordóban maximalizálják a finomított kőolajtermékek behozatalát, a nyersolaj importmennyiségét pedig a jelenlegi négymillió hordós szinten húzzák meg. A többi között ezeket tartalmazzák az ENSZ Biztonsági Tanácsában elfogadott szankciók a kommunista országgal szemben. Az intézkedéscsomag sorozatban a 9. határozat, amelyet a világszervezet egyhangúlag fogadott el, hogy megbüntesse Észak-Koreát atomprogramja miatt. Phenjan legutóbb szeptember 3-án kísérleti hidrogénbomba-robbantást hajtott végre.

A most meghozott lépések érzékenyen érinthetik az ázsiai országot. A sztálinista állam harmadik legfontosabb exportcikke a feketeszén és az ásványi anyagok után a textiláru, ennek 80 százalékát a kínai piacon értékesítették.

„Ezzel befejeztük Észak-Korea ösztökélését, hogy helyesen cselekedjék. Mostantól teszünk is annak érdekében, hogy megakadályozzuk, hogy helytelen dolgokat kövessen el¨ – mondta az amerikai ENSZ-nagykövet Nikki Haley, aki hozzátette, országa nem akar háborút az ázsiai országgal.

Az Egyesült Államok egyébként ennél keményebb fellépést szeretett volna, de csak így szerezhette meg Kína és Oroszország támogatását a határozathoz. Peking és Moszkva ENSZ-nagykövete a voksolás után felszólította Észak-Koreát, hagyjon fel nukleáris programjával és a lehető leghamarabb térjen vissza a tárgyalóasztalhoz.

Dél-Korea is ezt szeretné elérni.

„Észak-Korea ne provokálja tovább a nemzetközi közösség elszántságát. Hangsúlyozzuk megint, hogy Észak-Korea csak úgy találhatja meg a diplomáciai elszigeteltségből és a gazdasági gondjaiból, hogy a tárgyalóasztalhoz ül az atomfegyver-mentesítésről, amelyet visszafordíthatatlan és ellenőrizhető módon hajt végre” – nyilatkozta a dél-koreai elnök szóvivője, Park Szu-Hjun.

Foglalkozott Észak-Korea kérdésével a NOB végrehajtó bizottsága is perui ülésén.

„Eddig semmi jele nincsen annak, hogy ezzel összefüggésben bármi is veszélyeztetné a játékok megrendezését, az Észak-Korea és a többi országok közötti feszültség” – nyilatkozta Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke.

A téli olimpia 2018. február 9-én kezdődik a két ország határától 100 kilométerre fekvő, dél-koreai Phjongcshangban.

hirdetés
Legfrissebb
Legolvasottabb
hirdetés