2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Túlélve Bolíviát 03:00

Történelmi látogatásra készül Obama

2016. május 27., péntek 08:33, frissítve: hétfő 15:23

Történelmi látogatásra készül az amerikai elnök. Az Egyesült Államok első emberét tüntetők várják a második világháborús amerikai atomtámadás helyszínén.

„Nem látunk itt szívesen, Obama!” – üzeni néhány tucat hirosimai tüntető a történelmi látogatásra készülő amerikai elnöknek. A tiltakozók azt kifogásolják, hogy Barack Obama előzetesen kijelentette: bár az áldozatokról megemlékezik majd, bocsánatot nem fog kérni az 1945. augusztus 6-i atomtámadásért, amely miatt 140 ezer japán vesztette életét.

„Persze hogy nem fog bocsánatot kérni. Egyszerűen azért, mert ha megteszi, akkor az Egyesült Államok nem vethet be többé atomfegyvert. Szerintem azért nem kér bocsánatot, mert nyitva akarja hagyni a lehetőséget” – fogalmazott egy tüntető.

Obama az első hivatalban lévő amerikai elnök, aki Hirosimába látogat. A Béke Emlékmúzeum mellett az atomcsapás jelképét, a Genbaku-dómot is felkeresi. Utóbbi épület különlegessége, hogy átvészelte a több mint hetven évvel ezelőtti támadást. A megemlékezésen japán sugárfertőzött túlélők és egykori amerikai hadifoglyok is részt vesznek majd. Az előzetes tervek szerint Barack Obama virágcsokrot helyez el a halálos áldozatok emléktáblája előtt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!