2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:40

Törökország szemben találta magát Washingtonnal

,

2016. augusztus 28., vasárnap 13:40, frissítve: vasárnap 15:31

Legkevesebb harmincöt civil halt meg Észak-Szíriában, a török hadsereg légicsapásaiban. Az ankarai légierő a Népvédelmi Egységek nevű kurd szervezet állásait bombázta két településen. A törökök Szíriában próbálják visszaszorítani az Iszlám Államot, de a kurdokkal is harcolnak. Amerika azonban támogatja a szír–kurd csapatokat, amiért felvették a harcot a terrorszervezettel, így azonban Törökország közvetve szembekerült Washingtonnal.

Buszokkal szállították el Deraja lakóit. A damaszkuszi külvárost négy év után adták fel a kormányellenes fegyveresek, a negyed kiürítésében már korábban megállapodtak az Asszad-vezetéssel. A kitelepítetteket menekülttáborok fogadják be, ahol valamelyest békére lelnek. „Eddig 300 épületet szereltünk fel, mindegyikben 10-12 embert tudunk elhelyezni. Négyezer személyt várunk. Minden igényüket teljesíteni tudjuk. A kormány utasított minket, hogy adjunk meg nekik mindent, élelmiszert, lelki, társadalmi és orvosi segítséget, amire szükségük van. Minden készen áll” – közölte az egyik befogadóközpont vezetője.

A derajai lázadócsoportok nem adták meg magukat és békét sem akarnak kötni, inkább az északi Idlibbe húzódnak vissza.

Közben folyamatosak az összecsapások a török hadsereg és a kurdok között Szíria északi részén. Az ƒEufráteszi Pajzs hadművelet keretében a török harckocsik néhány napja léptek szír területre. A törökök az Iszlám Állam csapatait szorítanák vissza, de egyben a szír kormányellenes kurdokat is támadják. Az csak bonyolítja a helyzetet, hogy a szír fegyveresekkel szövetségre lépett kurdok már több települést is visszafoglaltak a terrorszervezettől és a szír–kurd szövetséget az Amerikai Egyesült Államok is támogatja. Törökország ugyanis terroristaként kezeli az autonómiát követelő kurdokat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!