2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Célpont 09:10

Törökország kitette a megtelt táblát

2016. február 8., hétfő 10:02, frissítve: hétfő 16:02

Törökország kitette a megtelt táblát, az ankarai kormány már a határ szír oldalán látná el a menekülteket. Görögországban eközben összecsapásokba torkolhatnak a tiltakozások a tervezett regisztrációs központok miatt. A francia elnök és a német kancellár négyszemközt egyeztetett a migránsválságról.

Ételosztás egy menekülttáborban a török–szír határon. A migránsok már hetek óta vesztegelnek ezeken a túlzsúfolt átmeneti szálláshelyeken, mert a török hatóságok nem engedik be őket az ország területére.

„Óvóhelyekre van most a legnagyobb szükség. Hideg van, esik az eső, havazhat is. A fagytól is tartunk. Az előző években húsz kisbaba vesztette életét úgy, hogy halálra fagyott. Jelenleg létfontosságú, hogy fedél legyen az emberek feje fölött”  – mondta az egyik menekült.

Törökország vasárnap gyakorlatilag kitette a megtelt táblát: a kormány bejelentette, hogy az állam a több mint 2,5 millió menekülttel elérte a befogadóképessége határát, ezért a naponta tízezrével érkező menedékkérőket már a határ szír oldalán látja el.

A Törökországba még bejutók jelentős része Görögországba indul tovább, a határ menti szigetek egyikére – például Kószra, ahol uniós nyomásra hamarosan menekültregisztrációs központ épül. A sziget polgármestere azonban ellenzi az athéni kormány döntését, amely szerinte erőszakhullámot hoz majd magával.

Kószon a múlt héten is fellázadtak a helyi lakosok, akik összecsaptak a rendőrökkel – több tüntető és egyenruhás is megsérült. A rendőrök szerint a tiltakozóknál vadászpuska és dinamit is volt.

A görög vezetés egy hete jelentette be, hogy úgynevezett hotspotokat hoz létre a török partoknál, ellenkező esetben az országot kizárhatják a schengeni övezetből. A görög–macedón határon aztán hosszú sorok várják a migránsokat, akik csak akkor folytathatják az útjukat, ha érvényes okmányokkal rendelkeznek, és interjún kell bizonyítaniuk, hogy valóban háborús menekültek.

„Egyre több intézkedést kell végrehajtani, hogy ellenőrizzük az iratokat, hiszen az utóbbi hónapokban három nemzet tagjaira korlátozták a bejutást, az afgánokra, az irakiakra és a szírekre. A rendőröknek túl sok hamis dokumentumot, álmenekültet kell kiszűrniük, ezért a sok óvintézkedés” – jelentette ki Hanah Habahbeh, az ENSZ menekültügyi szervezetének koordinátora.

Francois Hollande és Angela Merkel eközben egy strasbourgi kisvendéglőben egyeztetett négyszemközt a menekültválságról a február 18–19-i uniós csúcsra készülve. Diplomáciai források szerint Párizs és Berlin is meg akarja védeni a schengeni övezetet, ezért sürgetik a regisztrációs központok felállítását, a kitoloncolásokat, a görög–török határ ellenőrzésének erősítését és a menekültek tagországok közti elosztását.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!