2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Török üzletembereket utasított ki Oroszország

2015. november 27., péntek 17:20, frissítve: péntek 17:55

Oroszország visszaállítja a vízumkényszert Törökországgal szemben. Ezt a belügyminiszter közölte. 30 török üzletembert már ki is utasítottak az országból. A Mezőgazdasági Minisztérium szerint a török zöldségek és gyümölcsök 15 százaléka nem felel meg az orosz normáknak. A két ország kölcsönösen agresszióval vádolja egymást az orosz bombázó keddi lelövése miatt. A török elnök szerint az oroszok a tűzzel játszanak, amikor a török határon bombáznak Szíriában.

Jót tett a török elnök népszerűségének a légtérsértő orosz bombázó lelövése. Erdogant pártja aktivistái éltették egy vidéki rendezvényen. „A tűzzel játszik, aki a szíriai ellenzéket bombázza, arra hivatkozva, hogy valójában a terroristák ellen harcol. Az egész világ tudja, hogy Törökországnak van igaza. Az oroszok a tűzzel játszanak, hogy vádaskodnak és az Oroszországban élő török kereskedőkön állnak bosszút” – mondta Recep Tayyip Erdogan.

Az orosz kormányt Vlagyimir Putyin elnök csütörtökön utasította törökök elleni gazdasági büntetőintézkedések bevezetésére. Január 1-től visszaállítják a törökökre vonatkozó vízumkényszert, és 30 török üzletembert már ki is utasítottak vízumügyek miatt. Ráadásul az orosz Mezőgazdasági Minisztérium egyetlen nap alatt megállapította, hogy a török áruk 15 százaléka nem felel meg a normáknak.

„Az idei vizsgálataink után eddig több mint másfél millió szál virágot kellett karanténba helyezni különböző fertőzések miatt. Ezenkívül kétezer tonna élelmiszer forgalomba hozását tiltottuk meg. Fertőzött zöldségek és gyümölcsök is érkeztek Törökországból, mert ott nagyon alacsony a védekezés színvonala” – mondja Vitalij Kulakov orosz közegészségügyi kutató.

Moszkvában pénteken temették el azt a katonát, akit a lelőtt gép keresése közben öltek meg a szíriai türkmén lázadók. „A török vezetés túlment a határon, és már a saját nemzeti pozícióikat veszélyeztetik a térségben. Oroszország továbbra is mindenben támogatni fogja a szíriai kormányt a terroristák elleni harcban” – fenyegetőzött Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

Moszkva újabb Törökország elleni szankciókat is bevezethet, ezek egyike lehet az is, ha az oroszok lemondják az első török atomerőmű építésének 2016-os megkezdését.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!