2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Török bosszú az Iszlám Állam ellen?

2016. augusztus 24., szerda 12:20, frissítve: csütörtök 07:47

Török harckocsik lépték át a szíriai határt hajnalban – a tankok az Iszlám Állam terrorszervezet állásait kezdték lőni. A légierő támogatásával 70 célpontot semmisítettek meg, ami a hadsereg szerint a dzsihadistákhoz tartozott. Szakértők szerint a török offenzívát az Egyesült Államok által vezetett katonai koalíció is támogatja. A török művelethez olyan szíriai ellenzéki fegyveres csoportok is csatlakoztak, amelyeket Ankara is támogat.

Robbanások történtek a szíriai Dzserablúsz városában, amelyet az Iszlám Állam erői ellenőriznek. A támadás helyi idő szerint hajnali négy órakor kezdődött. Ankara szerint a török tüzérség azt követően kezdte lőni a várost, hogy korábban a dzsihadisták többször is átlőttek Szíriából. A török tüzérség akciójának célja hivatalosan az, hogy megtisztítsák a határ térségét az Iszlám Államtól és ezzel fokozzák a török határok biztonságát.

A valódi cél az, hogy a török tüzérség elősegítse a Törökország által támogatott szíriai felkelőcsoportok támadását Dzserablúsz ellen. A török offenzívát az Egyesült Államok által vezetett katonai koalíció harci gépei is támogatják.

Török hírforrások szerint az ország hadserege nemcsak az Iszlám Állam állásait lőtte, hanem a szíriai kurd Demokratikus Unió Párt állásait is. Ezt a szervezetet a törökök az általuk terrorszervezetnek tartott Kurd Munkáspárt szövetségesének tekintik.

Közben váratlan ankarai látogatásra érkezett Masszud Barzani iraki kurd vezető. Kurd források szerint Barzani pozitív szerepet játszhat a Törökország és a Kurd Munkáspárt közötti tárgyalások felújításában. Barzani ankarai látogatásának másik célja, hogy találkozzon a Törökországban tartózkodó amerikai alelnökkel.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!