2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Tombol a Maria, 15-en meghaltak

2017. szeptember 22., péntek 08:39, frissítve: péntek 09:54

Tizenöt halálos áldozata van a Maria hurrikánnak Dominika szigetén, húsz embert eltűntként tartanak számon. A karibi ország teljesen víz alá került, megszűnt az ivóvíz- és áramellátás. Több száz otthon vált lakhatatlanná.

Hatalmas erővel csapott le Dominikára a Maria hurrikán, amelynek útját brutális esőzések és árvizek kísérték. Gyakorlatilag az egész sziget víz alá került.

„Egyes falvak szinte teljesen eltűntek. Dominikában minden falut, minden utcát, minden apró zugot, minden egyes embert érintett a hurrikán. Most nincs folyóvizünk, nincs elektromos áram a szigeten. Minimális mértékű a telekommunikációs szolgáltatás. Sok lakóház menthetetlen. Nagyon sok időbe telik majd talpra állnunk” - nyilatkozta a dominikai miniszterelnök, Roosevelt Skerrit, már a szomszédos Antigua szigetén, mert a körülmények miatt tévéinterjút csak ott tudott adni.

A 4-es erősségű természeti csapásnak számos halálos áldozata van, de a kormányfő szerint így is valóságos csoda, hogy nem százakban kell mérni az elhunytak számát. Sokakat felkészületlenül ért a hurrikán, és már nem tudtak elmenekülni, ők csak a szerencsében bízhattak.

„Az emberek teljesen ki voltak téve a hurrikán hatásainak. Nem volt hova elfutniuk vagy elrejtőzniük. Szekrényekben bújtak el, bebújtak a konyhaszekrényükbe, hogy túléljék. Én egy matracot tettem a fejem felé, és két rendőr akadályozta meg, hogy ránk zuhanjon a háztető” – tette hozzá a miniszterelnök.

A szélvihar letépte a bádogtetős házak fedelét, és rengeteg embernek kellett elhagynia az otthonát, ők óvóhelyeken vészelték át a hurrikán tombolását.

A Maria hurrikán most a Turks- és Caicos-szigetek felé tart, ahol korábban az Irma nevű szélvihar végzett hatalmas pusztítást.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!