2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Többséggel kapott bizalmat az új román kormány

2017. január 4., szerda 22:37, frissítve: csütörtök 08:14

Jelentős többséggel szavazott bizalmat a román parlament az új szociáldemokrata kormánynak, amelynek tagjai már le is tették az esküt. A bukaresti kabinet 0 százalékos lakáspiaci áfát, és közalkalmazotti béremelést, valamint a romániai kisebbségek helyzetének javítását ígéri.

A képviselők egyenként járultak az urnához a román parlamentben, hogy döntsenek az új kormányról. Az eredményt a képviselőház titkára ismertette:

„A szavazáson 463 parlamenti képviselő vett részt, ebből 263 szavazott a kormányra, és a román alkotmány alapján ezzel megvan a kormány, a kormányprogram és a Sorin Grindeanu által bemutatott miniszterek iránt szükséges többségi szavazat a román parlamentben” – közölte Alexandra Iordanescu.

Az új miniszterelnök a voksolás előtt azt hangsúlyozta, hogy programja a kampányban elhangzott ígéreteket tartalmazza. Grindeanu ezzel az ellenzék bírálatára válaszolt, amely szerint a szociáldemokraták teljesíthetetlen ígéretekkel nyerték meg a parlamenti választásokat.

„Egy normális országban a kormány nagyobb fizetéseket szeretne az embereknek, és nem kisebb fizetéseket, hogy több befektető jöjjön. Egy normális országban a kormány célja mindenekelőtt az emberek jóléte, és csak azután a külföldi befektetők sikere. Szeretnénk több külföldi befektetőt, de olyanokat, akik jól fizető munkahelyeket biztosítanak a románoknak” – jelentette ki Sorin Grindeanu miniszterelnök.

Az új kormány egyebek mellett 0 százalékos áfakulcsot vezetne be a lakáspiacon és 2018-tól 18 százalékra csökkentené a legmagasabb áfakulcsot. Idén és jövőre is 20-20 százalékkal emelné a közalkalmazotti béreket, a minimálbér pedig a négyéves kormányzati ciklus végén elérné az 1750 lejt, azaz átszámítva 119 ezer forintot.

Az RMDSZ a kisebbségvédelmi rendelkezések betartását és az ingatlan-visszaszolgáltatás újraindítását várja a kabinettől, cserében azt ígérte, hogy partner lesz a munkahelyteremtésben, a családvédelmi kezdeményezésekben és az infrastruktúra-fejlesztésekben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!