2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Több százan virrasztottak a Trafalgar téren

2017. március 24., péntek 10:44

Ötre emelkedett a londoni merénylet halálos áldozatainak száma. Az egyik, 75 éves sérült a kórházban vesztette életét. Közben a brit fővárosban a szerdai terrortámadás áldozataira emlékeztek.

A megemlékezés jegyében telt Londonban a csütörtöki nap. Délután a parlament épületéhez érkeztek az első virágok, többen emlékeztek a támadásban meghalt rendőrre is. A képviselők arról is beszámoltak, hogy ők az épületben hogyan élték át a történteket.

„Épp visszamentem a helyemre a szavazásból, amikor többen elkezdtek suttogni, hogy kint lövöldözés volt”. Aztán valaki bejött és odament a teremszolgához, láttam, hogy az arca teljesen elsápad. Nyilvánvaló volt, hogy valami súlyos dolog történt. Ott voltunk bent, több százan voltunk az épületben, a legjobb helyen, teljes biztonságban. Az egész helyzetet nagyon profi módon kezelték” – mondja egy a walesi képviselő, Lia Saville Roberts.

A Westminster hídon gyertyákat gyújtottak az áldozatok emlékére. A támadásban 40-en sérültek meg, 29 embert még mindig kórházban ápolnak. Mivel a híd kedvelt turistaútvonal, a sérültek 11 ország állampolgárai, köztük 3 francia iskolás is van, akiknek csoportját szintén elsodorta az ámokfutó.

A londoni Trafalgar téren több százan gyűltek össze a virrasztásra. A téren sok muszlim is megjelent, hogy megmutassák, vallásuk nem azonos a terrorizmussal.

„Nagyon szomorúak vagyunk, mert nem akarjuk saját kis közösségünkkel megosztani a nagy közösséget, mármint Londont. Mi, a muszlimok teljesen, egész szívünkből elítéljük a szerdai támadásokat. Szeretnénk, ha az emberek tudnák, hogy az iszlám „békét” jelent, maga a szó jelentése „béke”. Mi itt mind olyan pólókat viselünk, amire az van írva, hogy „Muszlim vagyok”, és így az emberek elhiszik, hogy mi London mellett állunk, önök mellett állunk, a Nyugat mellett állunk. És ha bármilyen támadást követnek el egy nemzet, faj, kultúra vagy vallás ellen, mi együtt érzünk, nem akarjuk, hogy az emberek megosztottak legyenek” – mondta egy londoni muszlim férfi, Mudabbir Khalid.

Londonban megerősítették a rendőri jelenlétet, de a terrorkészültség a második legmagasabb fokozaton marad. Egy biztonsági szakértő szerint az, hogy az Iszlám Állam újabban a könnyebb megközelítésű terek ellen követ el támadásokat, megnehezíti a hatóságok felkészülését és a megelőzést.

„Az ilyen, tömeges terek ellen elkövetett támadásokat nagyon nehéz megelőzni, felkészülni ellenük, még a legjobb körülmények között is. Az elmúlt időszakban változtattak a helyszíneken, a nehezebb, jelképes célpontok felől inkább a könnyebb, kevésbé védett, nyitott célpontok felé mozdultak el, ahol könnyebb ilyen támadásokat végrehajtani” – mondta Jonathan Wood szakértő.

A szerdai merényletet az 52 éves brit születésű Khaled Masood követte el.

A férfit már ismerte a rendőrség, a brit titkosszolgálat a szélsőséges kapcsolatai miatt nyomozott ellene korábban. A merénylettel összefüggésben csütörtökön nyolc személyt vettek őrizetbe. Az akcióért az Iszlám Állam szervezet nyilatkozatban vállalta a felelősséget, a kapcsolatot a csoport és az elkövető között azonban egyelőre nem bizonyították.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!