2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar ráadás 00:05

Több száz civil áldozat Kelet-Gútában

Hír TV

2018. február 22., csütörtök 18:54, frissítve: csütörtök 19:47

Azonnali tűzszünetet követel az ENSZ szíriai megbízottja Kelet-Gútában, amelyet napok óta lőnek a kormányerők. A fegyvernyugvásba a rezsim egyik fő külföldi szövetségese, Oroszország csak akkor megy be, ha a muszlim szélsőségesek elleni hajtóvadászat folytatódhat.

Kelet-Gúta a főváros közelében található, és iszlamista fegyveresek uralják. A kormányerők napok óta lövik és bombázzák a környéket. A polgári áldozatok száma meghaladhatja a háromszázat.

„A klinikai részleg nem működik, az intenzív osztály sem, a műtő sem, az inkubátoregység és a gyermekosztály sem. A kórházban az összes részleg működésképtelen. A pusztítás az egész kórházat érintette. Négy légitámadást hajtottak végre, amelyet a tüzérségi támadással erősítettek meg” – számolt be a Sifa kórház szóvivője, hozzátéve, hogy az életmentő műtéteket a romok között is elvégzik.

Az ENSZ szíriai különmegbízottja azonnali tűzszünetet követel, hogy a sebesülteket el lehessen látni, a civilek pedig ivóvízhez és élelemhez juthassanak.

 „Nyomást kell gyakorolni, hogy minél előbb életbe léphessen, mert nincs más alternatíva, mint a tűzszünet és a humanitárius segítségnyújtás” – mondta a világszervezet illetékese, Staffan de Mistura.

A szír kormányerőket támogató Oroszország feltételekkel menne bele egy harmincnapos tűzszünetbe. „A határozatot, amelynek elfogadását kérték, készen állunk megfontolni. De nagyon részletes indítványt készítettünk, amely kimondja, a tervezett tűzszünet semmilyen esetben sem vonatkozna az Iszlám Államra, a Levante Meghódításáért Frontra és bármilyen velük kapcsolatban álló csoportra, amelyek rendszeresen lövik Damaszkusz lakónegyedeit. Nyugati partnereink sajnos nem támogatnak egy ilyen precízen meghatározott, a terroristákat kizáró tűzszünetet” – mondta az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja nevű ellenzéki szervezet a héten azt állította, hogy orosz gépek is bombázzák Kelet-Gútát. A szír kormány azzal védekezik, hogy a terroristákat támadja, nem a civileket. Az állami tömegtájékoztatás szerint a tüzérségi támadásokkal a kormányerők a gyalogsági támadást készítik elő.

Szíriában 2011 óta tart a polgárháború, amelyben becslések szerint félmillióan haltak meg, tízmillióan pedig elmenekültek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!