2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:35

Több országban is tüntettek az USA ellen

2017. augusztus 17., csütörtök 19:54, frissítve: csütörtök 19:54

Újabb dél-amerikai ország utasította el Donald Trump amerikai elnök kijelentését, miszerint az Egyesült Államok akár katonailag is beavatkozhat Venezuelában. A chilei elnök az amerikai alelnökkel közös sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy nem támogatnak semmilyen államcsínyt vagy katonai intervenciót. A latin-amerikai körúton lévő Mike Pence-nek Kolumbiában és Argentínában is jelezték, hogy elleneznek egy esetleges beavatkozást.

Lángoló amerikai zászlóval tüntettek Chile fővárosában az amerikai alelnök látogatása ellen. A demonstrálók azt írták a transzparensekre, hogy – idézzük – „Chile nem felejt, kifelé a jenkikkel Latin-Amerikából”. Az üzenet egyszerre utalt napjaink venezuelai válságára és a hidegháborús időkre. 1973-ban Pinochet tábornok amerikai támogatással puccsolta meg Chile marxista elnökét, Salvador Allendét. Most pedig a venezuelai szocialista kormányt távolítaná el a hatalomból a washingtoni vezetés.

Pence főnöke, Donald Trump nem zárta ki a múlt héten, hogy katonai erővel tesz rendet Venezuelában. Az országban polgárháborús a helyzet, a kőolaj árának zuhanása általános elszegényedést okozott, amit súlyosít az államfő és az ellenzéki többségű parlament 2015 óta tartó hatalmi harca. Mike Pence sem zárta ki a katonai beavatkozást Venezuelában.

„Ahogy Trump elnök mondta néhány napja, sok lehetőségünk van Venezuelával kapcsolatban. De mi valóban hiszünk abban, hogy a latin-amerikai szövetségeseinkkel együtt, békésen oldhatjuk meg a venezuelai embereket sújtó krízist. Ehhez közös fellépés kell” – mondta az amerikai alelnök.

A chilei elnökre nem számíthatnak az amerikaiak, kerek perec megmondta, hogy nem támogat államcsínyt vagy katonai akciót Venezuelában. Ebben Kolumbia és Argentína sem partner, a két országban a hét elején járt Mike Pence.

Lapkommentárok szerint Trump nyilatkozata visszafelé sült el: nem erősítette, hanem gyengítette a venezuelai kormányra nehezedő nyomást. Latin-Amerika a XIX. század első fele óta érzékeny az Egyesült Államok beavatkozási kísérleteire. James Monroe amerikai elnök 1823-ban hirdette meg, hogy „Amerika az amerikaiaké”. Dél-Amerika akkoriban lázad fel a spanyol gyarmatosítás ellen. A függetlenné vált latin-amerikai országok a Monroe-doktrínából azt hallották ki, hogy az Egyesült Államok hajtaná uralma alá az amerikai kontinenst.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!