2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Több mint kétmilliárd euró megy a török menekülttáborokra

2016. július 28., csütörtök 18:47, frissítve: csütörtök 20:15

Több mint kétmilliárd eurós támogatásról döntött eddig az Európai Bizottság, ezt az összeget a törökországi menekülttáborokra költik. A tervek szerint a nyár végéig ennek az összegnek a feléről szerződést is kötnek az érintett nemzetközi és civil szervezetekkel, és felgyorsítják a pénzek kifizetését is.

Márciusban írta alá az EU és Törökország azt az egyezményt, amelyben a törökök többek között azt vállalták, hogy lelassítják a menekültáradatot, az EU pedig 3 milliárd euróval segíti a menekülttáborokban lévők életkörülményeit. Az azóta eltelt időben 740 millió euró kihelyezéséről döntöttek Brüsszelben, most pedig újabb jelentős összegeket szabadítottak fel.

„Ma az Európai Bizottság elfogadta azokat a különleges intézkedéseket, amelyek révén több mint 1,4 milliárd euróval támogatjuk azokat a menekülteket, akik a háború elől menekültek el Szíriából és az őket befogadó közösségeket. A pénzt oktatásra, egészségügyre, önkormányzati és szociális infrastruktúrára, társadalmi-gazdasági támogatásra lehet fordítani. Ezenfelül a korábban elkülönített alapokból 79 millió eurót fordítunk humanitárius segítségnyújtási programokra a már szerződött partnerek, például az ENSZ ügynökségei, valamint nemzetközi civil szervezetek számára” – mondta Mina Andreeva, az Európai Bizottság szóvivője.

A török államfő a napokban egy televíziós interjúban arról panaszkodott, hogy az EU a beígért 3 milliárd euróból csak 1-2 milliárdot fizetett eddig ki. Ezt az Európai Bizottság cáfolta, és hozzátették, hogy a támogatást nem a török államnak utalják, hanem részben a menekülttáboroknak, részben a menekülteket segítő szervezeteknek. A brüsszeli testület tájékoztatása szerint eddig tehát összesen több mint 2 milliárd euró kihelyezéséről született döntés, ebből 229 millió euróról már kötöttek szerződést, 105 millió eurót pedig ki is fizettek. A tervek szerint nyár végéig egymilliárd euróról írnak alá szerződést az érintettekkel.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!