2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Több mint hétszáz migránst mentettek ki a tengerből

2016. október 26., szerda 23:40, frissítve: csütörtök 14:12

A Földközi-tengerből kimentett csónakokban kilenc holttestet is találtak. A menedékkérőket a Szicília szigetén lévő Catania kikötőjébe vitték.

Az idén már több mint 3800-an vesztették életüket vagy tűntek el, miközben csónakkal próbálták elérni Európa partjait.

Naponta többször előfordul, hogy csónakban ragadt menekülteket kell kimenteni a Földközi-tengerről, ahol az idén az ENSZ Menekültügyi Biztosságának adatai szerint már több mint 3800 migráns vesztette életét, ami rekordnak számít. A legtöbben Líbiából indulnak útnak túlzsúfolt lélekvesztőkön, amelyek gyakran elsüllyednek. A mentésben közreműködő egyik segélyszervezet szerint a menedékkérők között sok a gyerek.

„Sok család érkezik csecsemővel, van, amelyik csupán két hónapos. Sok a várandós nő is, az egyiküknél már majdnem megindult a szülés. Vannak kísérő nélküli gyerekek is” – mondta Giovanna Di Benedetto, a Save The Children segélyszervezet szóvivője.

Az olasz kormány már évek óta próbálja elérni, hogy más uniós tagállamok is vegyék ki a részüket a menedékkérők befogadásából. Matteo Renzi a napokban az uniós költségvetés megvétózásával fenyegetett, ha a kelet-európai EU-tagok, köztük Magyarország elzárkóznak a tehermegosztástól. Nagyobb szolidaritásra buzdított a menekültekkel szemben Ferenc pápa is.

„A bezárkózás nem jelent megoldást, sőt valójában segíti az embercsempészeket. Az egyetlen megoldás a szolidaritás” – véli Ferenc pápa.

Az idén már több migráns veszett a tengerbe, mint tavaly egész évben, pedig kevesebben érkeznek. 2015-ben több mint egymillióan kísérelték meg az utat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!