2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Több mint 70 halálos áldozata van a perui árvizeknek

2017. március 20., hétfő 11:10, frissítve: hétfő 12:54

Már legkevesebb 72-en vesztették életüket árvizekben és földcsuszamlásokban Peruban. Több mint hetvenezer ember hajléktalanná vált. Az elmúlt húsz év legsúlyosabb esőzéseit a Csendes-óceán hirtelen felmelegedése okozta.

Megvadult folyó Peruban: szinte teljesen alámosta a víz ezt a vasútvonalat Chosica közelében. Az ítéletidő a közúti közlekedést is megbénította: ezt az utat eltorlaszolták a hegyoldalról leomló földdarabok. Ezeket az embereket pedig helikopterrel kellett kimenekíteni az elöntött Iquitos városából.

A dél-amerikai országban az elmúlt húsz év legsúlyosabb esőzései, áradásai és földcsuszamlásai pusztítanak. Több mint 70 ember életét veszítette, 72 ezren hajléktalanná váltak. 120 ezer épület károsodott, több mint 100 híd leszakadt.

A fővárosban, Limában a vízellátó rendszer összeomlott. A helyieknek több órát kellett sorba állniuk, hogy iható vízhez jussanak. Az ország egyes térségeiben három napja nincs víz, a boltok vízkészletei kifogyóban vannak, az iskolákat bezárták.

A perui árvíz áldozataiért még Ferenc pápa is felemelte a szavát. „Kedves testvérek, arról szeretném biztosítani Peru kedves népét, amelyet pusztító áradások sújtanak, hogy velük vagyok. Imádkozom az áldozatokért és azokért, akik részt vesznek a mentésben” – így a katolikus egyházfő.

A hatalmas esőzéseket az okozza, hogy Peru partjainál hirtelen felmelegedett a Csendes-óceán felső vízrétege. A hőmérséklete már 20 Celsius-fok, ami öt fokkal több az átlagosnál. Emiatt a szokottnál tízszer több csapadék hullott. Szakértők szerint a heves viharok még két hétig folytatódnak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!