2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Külföld

Több ezer eltűnt ember, több ezer ház romokban

Több ezer eltűntje lehet az indonéziai földrengésnek, több mint 1500 áldozatot találtak meg eddig. A múlt heti földrengést követő szökőár Palu városában több mint ezer házat temetett el. A hatóságok abban reménykednek, hogy vannak még túlélők, de az elzárt területeken elég élelem és ivóvíz sincs.

  • Több ezer eltűnt ember, több ezer ház romokban

Már 5 napja kutatnak az indonéz földrengés túlélő után. A mentőalakulatok parancsnoka szerint a hasonló természeti katasztrófáknál egy hét után már nincs esély arra, hogy túlélőket találjanak. A mentőcsapatok viszont lassan haladnak az összeomlott épületek között és nincs elegendő felszerelésük sem.

„Segítséget kérünk, hogy megtalálhassuk családjainkat. Megkönnyebbülnénk, ha a mentők megtalálnák őket. Ha kell, saját magunk temetjük el őket. Segítséget kérünk” - mondja Irwan, az egyik túlélő.

Az indonéz katonai hatóság közlése szerint az áldozatok száma elérte az 1558 főt. Az eltűntek száma azonban több ezer lehet és mintegy 70 ezren hontalanná váltak.

Ráadásul a területen az ő ellátásuk is nehéz - nincs sem elegendő élelem, sem tiszta víz, a kórházak pedig túlzsúfoltak. Sátrak százait állították fel az épületek körül, hogy még több sebesültet tudjanak ellátni, de így is kritikus a helyzet.

„Fertőzés nélküli sebeket egy héten belül tudunk kezelni, ezek a páciensek hazamehetnek, sokakat már hazaküldtünk, miután begyógyultak a sebeik. De sajnos sokak sérülései elfertőződtek, mert sár, vagy piszkos víz érte sebeiket. Az ő ellátásuk két, három hetet vesz igénybe, mert ki kell tisztítanunk a sebeket és utána bevarrni azokat” – mondta Herman Syah ortopéd orvos és trauma szakértő. 

Orvosok érkeznek Indonézia minden részéről, hogy segítséget nyújtsanak, de így is kevés a szakember, akik ott vannak, megállás nélkül dolgoznak.

Közben érkeznek a külföldi segélyek - Ausztrália túlélőkészleteket és egyéb elsősegély csomagokat küldött a földrengés sújtotta régióba, Nagy-Britannia pedig 5 millió fonttal segíti a túlélőket.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Halálos baleset Budapesten, a vétkes sofőr elmenekült

Halálos baleset Budapesten, a vétkes sofőr elmenekült

Két ember meghalt, miután három autó összeütközött a XVIII. kerületben, a 4-es főút Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető szakaszán, a Billentyű utcánál, a vétkes sofőr elmenekült, ezért hajtóvadászatot indítottak utána – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!