2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Napi aktuális 05:00

Több a rasszista bűncselekmény a brexit óta

2016. szeptember 26., hétfő 11:24, frissítve: hétfő 11:24

Drasztikusan nőtt a bevándorlók elleni, rasszista indíttatású bűncselekmények száma az Egyesült Királyságban az uniós kilépésről szóló népszavazás után.

Egy év alatt csaknem 30 százalékkal nőtt az ilyen jellegű bűncselekmények száma a rendőri vezetőket tömörítő egyik brit szervezet szerint. A szigetországban a gyűlölet-bűncselekmények több mint 70 százaléka rasszista indíttatású.

A nemzeti rendőrfőnökök bizottsága által augusztus végén készített jelentésből az derül ki, hogy a rasszista támadások száma júliusban és augusztusban 28 százalékos növekedést mutatott az előző évi adatokhoz képest.

„Az első, az első szó, amit mondaniuk kellett volna, hogy „helló, hogy van?”, de helyette azt mondták, hogy „te nem vagy szívesen látott ezen a környéken, nem vagy a közösség része, tűnés a közösségből”. Így kezdődött. Néhány órával később egy fickó kopogott az ajtónkon, megpróbálta megütni a testvéremet, aki hároméves. Az egész szomszédság kijött. Azt kellett volna mondaniuk, hogy menjen el a lakásunk elől. De ők inkább biztatták, hogy menjen be” – nyilatkozta egy bristoli lakos, Mohammed.

A 22 éves szomáliai menekült 2007 óta él Angliában 12 tagú családjával. A tucatnyi emberből hárman dolgoznak, a többiek segélyen élnek. A férfi szerint az uniós kilépést megszavazó népszavazás környékén sokkal több rasszista támadás érte a családot. A fenyegetett családok egy részét egy civil szervezet segíti elköltözni a környékről.

A Kiállás a rasszizmus és egyenlőtlenség ellen nevű szervezet egyik munkatársa szerint a „legforróbb” helyek a többnyire fehérek lakta területeken van. „Amikor látják ezeket a különbségeket, gyűlölködnek, vagy csak nem kedvelik ezeket az embereket a különbségek miatt. Amit mi teszünk, az az, hogy megpróbáljuk elköltöztetni a fekete, ázsiai vagy más kisebbségi családot egy változatos helyre, hogy megelőzzük a gondokat” – számolt be Andrew.

A Nagy-Britanniában elkövetett gyűlölet-bűncselekmények többsége, 76 százaléka rasszista, 7 százalékuk vallási indíttatású.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!