2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Tízezrek vonultak utcára Lengyelországban

2017. július 22., szombat 22:13, frissítve: vasárnap 10:03

Több tízezer ember vonult utcára Varsóban és más lengyel nagyvárosokban a kormány igazságügyi reformja ellen tüntetve. Az alsóház után ugyanis szombat hajnalban a felsőház is elfogadta a legfelső bíróságról szóló törvényjavaslatot.

A Szenátus tizenöt órás vita után, szombat hajnalban szavazott a legfelső bíróságról szóló törvényjavaslatról. A várakozások szerint az indítványt nagy többséggel, 55 szenátor támogatásával, 23 nem szavazattal, 2 tartózkodással fogadták el. Már a vitával egy időben tiltakozók gyűltek össze a törvényhozás épülete előtt.

Sokan szabad Lengyelországot követeltek, mások Lech Walesa nevét skandálták. A Szolidaritás volt vezetője az egyik legnagyobb ellenlábasa a kormánypárt erős emberének, Jaroslaw Kaczynkinak, aki azzal vádolta meg Walesát, hogy a kommunista elhárítás  besúgója volt. A tüntetés a szavazást követően, éjszaka is folytatódott. Varsó mellett több más lengyel városban, Gdanskban, Poznanban és Krakkóban is voltak tüntetések, a jelentések szerint több tízezer résztvevővel.

Beate Szydlo miniszterelnök a bíróságok elszámoltathatóságával indokolta a változásokat, és hogy a bíróságok minden lengyelt, ne csak az elitet szolgálják. A kormányfő szerint hazájában olyan modellt valósítanak meg, amely több uniós tagállamban már működik.

Az unortodox lengyel reform az államfőtől függ. Andrzej Dudának huszonegy napja van arra, hogy eldöntse: aláírja, megvétózza vagy az alkotmánybíróság elé terjeszti a törvényt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!