2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Célpont 09:05

Tízezrek tüntettek Brüsszelben

2016. szeptember 29., csütörtök 17:13, frissítve: csütörtök 18:03

A belga kormány a következő években 11 milliárd euróval akarja megkurtítani a szociális kiadásokat, ami ellen már számos demonstrációt szerveztek az elmúlt évben egész Belgiumban.

Fúvószene és petárdadurranások kísérték Brüsszelben a szakszervezetek tüntetését. A megmozdulásra a szervezők mintegy hetvenezer embert vártak, végül a rendőrség tájékoztatása szerint negyvenötezren vehettek részt. A demonstrációt a kormányzati megszorító politika ellen szervezték.

Az elmúlt egy évben már több hasonló esemény volt a belga fővárosban.

A kormány ugyanis a következő öt évben 11 milliárd eurót akar megspórolni gazdasági és szociális reformok révén. Többek között emelnék a nyugdíjkorhatárt, és befagyasztanák a bérek és segélyek inflációkövető emelését.

A tüntetés mellett a tömegközlekedési vállalatok is sztrájkot hirdettek, ezért Brüsszelben sokan nem jutottak el a munkahelyükre, mások eleve szabadságot vettek ki erre a napra, vagy pedig távmunkában otthonról dolgoztak. Hasonló demonstrációkat szerveztek más belga városokban is.

„A tüntetést a rendőrök rendkívül nagy erőkkel biztosították, csakúgy, mint a korábbiakat. A szervezők ezt egy utolsó figyelmeztetésnek szánták a kormány felé, hogy hagyjon fel a megszorító politikájával, és ne nyúljon hozzá a munkavállalókat megillető kedvezményekhez” – mondta el a Hír TV tudósítója, Arató László Brüsszelből.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!