2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Európai Híradó

Következik:

Globál 04:20

Tízezrek tüntettek Athénban a megszorítások miatt

2017. május 17., szerda 21:49, frissítve: szerda 22:52

Összecsaptak a tüntetők és rendőrök Athénban, az országos szakszervezeti sztrájkhoz kapcsolódó felvonuláson. A görög érdekképviselet szerint a kormány tovább rontja a munkavállalók helyzetét a folyamatos adóemelésekkel és nyugdíjcsökkentésekkel. A kormány a kiadáscsökkentések legújabb köréről csütörtökön szavaz.

Idén még nem verték szét Athén belvárosát a tüntetők, most az országos szakszervezeti sztrájk alatt sort kerítettek rá. A tűzijáték után jött a könnygáz, a rendőrök száznál is több embert vettek őrizetbe.

A tüntetés sokáig békésebb volt. Athénban kb. 40 ezren vonultak fel az új megszorítások ellen. Az országban nem volt tömegközlekedés, a kórházak csak a sürgős eseteket láttak el, zárva tartottak a kormányhivatalok, nem volt műsor a tévében, és nem jelentek meg a napilapok.

„A kormány átverte a munkásokat. Azt ígérte nekik, hogy nem lesznek megszorítások, pedig a választás óta másról sincs szó, mint az újabb és újabb megszorításokról és mind egyre drasztikusabb” – mondta egy szakszervezeti vezető, Nikolas Tragas.

Görögországot három hitelcsomagból mentették meg, jelenleg a harmadikat kapják, az aktuális hétmilliárdos részlet hétfőn esedékes, enélkül nem tudják fizetni a közalkalmazottakat se. A kormányzó szélsőbaloldali Sziriza hiába ígérte a kampányban, hogy nem lesz több megszorítás, nincs más választásuk, mint végrehajtani a hitelezők elvárásait. A parlament csütörtökön szavaz a megszorítások újabb köréről, aminek az adóemelés és a nyugdíjcsökkentés is része.

„A válságnak nem fog véget vetni, ha újabb és újabb hitelt veszünk fel. A növekedés nem megy parancsszóra. A kormánynak a gazdaság élénkítésével kellene foglalkozni és nem megszorításokkal” – mondta a görög kereskedelmi szövetség elnöke, George Kavathas.

A görög gazdaság a hitelekből nemhogy magához tért, hanem tovább gyengül. Az elmúlt két negyedévben másfél százalékkal zsugorodott a GDP.

„A munkások nem tudnak több terhet elviselni. Már most is csak a töredékét keresik annak, mint évekkel ezelőtt, és ha ebből még többet veszünk el, akkor ételre se marad pénz. A kormánynak nem a nincsteleneket kéne tovább sanyargatnia” – mondta a görög közalkalmazottak szakszervezetének elnöke, Grigoris Vafidas.

A bajor pénzügyminiszter a héten egy konferencián mondta, hogy a görög adósság fenntarthatatlan, és biztosra veszi, hogy az ország hosszú távon nem maradhat az eurózóna tagja.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!