2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Tizennyolc emberrel végeztek a terroristák

,

2017. augusztus 14., hétfő 18:35, frissítve: hétfő 18:41

Külföldi turistákra nyitottak tüzet muszlim terroristák a nyugat-afrikai Burkina Fasóban. Az iszlamista szélsőségesek megerősödése a migráció egyik kiváltó oka a térségben.

Katonák lőtték agyon azt a két fegyverest, aki vasárnap éjjel egy külföldi étterem vendégeire támadt a Nyugat-Afrikában található Burkina Faso fővárosában. Tizennyolc emberrel végeztek, az áldozatok között franciák és törökök is vannak.

„Először azt hittük, hogy rablás, de aztán rájöttünk, hogy komolyabbról van szó. Voltak olyanok, akiket kifosztottak, majd kiküldtek az étteremből, másokat meg lelőttek” – mondta egy túlélő, Moussa Ouedraogo.

A támadást az al-Kaida helyi szárnya vállalta. A terrorszervezet tavaly egy hasonló mészárlásban 30 emberrel végzett.

„Átkutattuk a környéket, hogy biztosítsuk, nem kezdődik újra a lövöldözés. Pszichológusok is jöttek, hogy segítsenek a túlélőknek. Sokan az egész támadást végignézték, és a rokonaikat vesztették el” – mondta Remy Dandjinou helyi propagandaminiszter.

Burkina Faso afrikai mércével is az egyik legszegényebb ország, területe nagy része sivatag. A lakosság kétharmada muszlim, ők bázist jelentenek az iszlamistáknak.

A vallási szélsőségesek könnyen mozognak a régióban: iszlamisták rendszeresen követnek el támadásokat a szomszédos Maliban, Nigériában pedig egy fél-magyarországnyi területet tartanak az ellenőrzésük alatt.

„Errefelé napi rendszerességgel van valami katonai akció, de a mostani támadás nagyon szomorú, az ilyesmi mindig napokra lebénítja az országot” – mondta egy férfi, aki Burkina Faso fővárosában él.

A Földközi-tengeren keresztül Európába tartó nyugat-afrikaiak nagy része az iszlamista erőszak elől menekül. Az Európai Unió nyáron kezdte meg egy nyugat-afrikai terrorellenes hadsereg létrehozását. Az alakulat helyi katonákból áll majd francia parancsnoksággal, és szeptembertől lesz bevethető.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!