Tíz év börtönt kapott az ellenzéki blogger + Videó

RÁ, 2011. december 26., hétfő 19:24, frissítve: hétfő 19:24
Tíz év szabadságvesztésre ítélt egy ellenzékit a kínai bíróság. Néhány napon belül ő a második aktivista, aki ilyen súlyos büntetést kapott a pekingi vezetés kritizálása miatt.

Egymás után zárják börtönbe az ellenzékieket a kínai hatóságok. Ezúttal egy 57 éves bloggert, Csen Hszit (Chen Xi) ítélte tíz év szabadságvesztésre a bíróság. Bűne az volt, hogy az interneten kritizálta a kommunista vezetést, és a rendszer megdöntésére buzdított. Felesége koncepciósnak minősítette az eljárást, amelyet a kormány jogszerűnek tart.

– Nem ismerem az eset pontos részleteit, de leszögezném, hogy Kínában tiszteljük a jogszabályokat, és a bíróság is ennek megfelelően járt el – jelentette ki a külügyminisztérium szóvivője, Hung Lejt (Hong Lei).

Karácsony előtt egy másik elismert emberi jogi aktivistát 9 év börtönre ítéltek hasonló indokkal. A pekingi vezetés attól tart, hogy a világhálón publikáló aktivisták az arab forradalmakhoz hasonló tüntetéseket szíthatnak. Ezért az internet használatát jobban korlátozzák, egyes közösségi oldalakon már csak valódi névvel lehet regisztrálni.

Forrás: Hír TV
hirdetés
Legfrissebb
Legolvasottabb
hirdetés