2024. 05. 07. Kedd Gizella napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Bercsenyi ejtőernyős huszárok 11:00

Titkosszolgálati infókat osztott meg Trump az oroszokkal

,

2017. május 16., kedd 10:26, frissítve: kedd 13:26

Titkos információkat osztott meg az orosz külügyminiszterrel az amerikai elnök – állítja a The Washington Post meg nem nevezett magas rangú fehér házi alkalmazottak hivatkozva. A lap szerint Donald Trump a múlt heti találkozón arról beszélt, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet laptopokba beépített robbanószerkezetekkel tervez merényleteket végrehajtani, és ennek fejleményeiről ő naponta kap hírszerzési jelentéseket.

A The Washington Post azt írja: az elnök olyan dolgokat kotyogott ki, amelyeket az amerikaiak a legközelebbi katonai szövetségeseiknek sem árulnak el. A kiszivárgott információk szerint Trump például azt az értesülést osztotta meg Lavrovval, hogy az Iszlám Állami milyen módon alakítaná át a laptopokat bombákká és robbantana fel velük repülőket.

„Visszatartunk még néhány információt, de jó néhány dolgot tudunk arról, hogy Trump miről beszélt a tárgyaláson, mit mondott, milyen információkat osztott meg. Például hogy miként valósítják meg ezt a tervet, mit kellene tenni ahhoz, hogy megakadályozzuk. Vagyis olyan dolgokat adott át, amelyek nagy része fontos titkosszolgálati forrásból származik” – mondta a The Washington Post nemzetbiztonsági szakértője, Greg Miller.

Szakértők szerint a cikkben foglaltak az eddigi legsúlyosabb vádak a Trump-kormányzat ellen.

„Ne becsüljük le ezt a vádat! James Comey FBI-igazgató a történelem kukájába került, minden más lekerült az asztalról. Ez a legsúlyosabb vád, amivel valaha is az Egyesült Államok regnáló elnökét illették” – mondta Alan Dershowitz alkotmányjogtudós.

A Fehér Ház tagadja a vádakat.

„A sztori, ami ma megjelent, hazugság. Az elnök és a külügyminiszter a terrorszervezetek jelentette általános fenyegetésekről beszélt, köztük a légi közlekedési veszélyekről. Soha, semmikor sem beszéltek titkosszolgálati ügyekről. Az elnök sem osztott meg semmilyen információt katonai akciókról azokon túl, amelyek már eddig is ismertek voltak. Két másik vezető tisztviselő is jelen volt, köztük a külügyminiszter, aki ugyanúgy emlékszik a történtekre, mint ahogy elmondtam. A bizonyított állítások felül kell kerekedjenek a névtelen forrásokon. Én a szobában voltam, nem történt ilyen” – reagált H. R. McMaster nemzetbiztonsági tanácsadó.

A demokraták frakcióvezetője szerint ha a hírek igazak, akkor nagy veszély fenyegeti az Egyesült Államokat.

„Aláaknázza a bizalmat, amelyet a szövetségeseinkkel kialakítottunk, a kapcsolatunkat, a titkosszolgálati viszonyainkat, amelyeket az egyes országokkal kiépítettünk. Az információkat odafigyelve osztják meg velünk, nem feltételezve azt, hogy az Egyesült Államok elnöke tudatosan, ez nem lenne szerencsés, vagy nem tudatosan, ez a szerencsésebb helyzet, kikotyog. Mindkét eset veszélyes” – véli Nancy Pelosi, demokrata frakcióvezető.

Az ügyre a szenátus hírszerzési bizottságának vezető demokrata párti politikusa Twitter-bejegyzésben reagált. „Ha ez igaz, akkor óriási pofon a hírszerző közösségnek” – írta Mark Warner.

Nem szerencsés

Valószínűleg szándékos szivárogtatás történt újfent a fehér házi adminisztráció tagjai részéről, esetleg a politikai tapasztalatlanságból adódóan véletlenül, vagy egyszerűen kérkedésből, ez Trump személyiségétől nem áll messze – fogalmazott a Hír TV-nek Kaló Máté Amerika-szakértő

Hozzátette: egyik eset sem szerencsés, mivel ilyen információk kikerülése komolyan veszélyeztetheti az amerikai nemzetbiztonsági érdekeket. Tehát az információ feltehetően igaz, csak trükkösen fogalmazták meg a választ a Fehér Ház részéről, mondta Kaló Máté.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!