2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

A szabadság bolond körei

Következik:

Híradó 12:00

Tiltakoznak a mexikói újságírók meggyilkolása miatt

2017. május 17., szerda 12:53, frissítve: szerda 12:53

Sztrájkkal és tüntetésekkel tiltakoznak a mexikói újságírók két kollégájuk meggyilkolása ellen. Számos sajtótermék 24 órára felfüggesztette a hírszolgáltatást, demonstrálók egy csoportja pedig a mexikóvárosi függetlenségi emlékmű előtt tüntetett.

Feketébe borult a mexikói zászló is a gyászoló újságírók tüntetésén. A sajtó dolgozói fényképekkel és gyertyákkal emlékeztek meggyilkolt kollégájukra a belügyminisztérium épülete előtt.

Marta Duran szerint „az újságírók megölésének büntetlensége felszólítás a további gyilkosságokra. Nincsenek következmények. Úgyhogy a kormányzó, a városvezető, a helyi drogdíler továbbra is kiadhatja a kivégzési parancsot.”

Javier Valdezt a nyílt utcán lőtték le hétfőn Sinaloában, a szervezett bűnözés egyik helyi központjában. Az 50 éves újságíró főleg a kábítószer-kereskedelemről és a kartellekről írt, a cikkek mellett több könyve is megjelent a témában - 2011-ben a különösen bátor sajtómunkásoknak járó nemzetközi díjjal tüntették ki.

Paula Monaco azt mondta, „Javier Valdez, olyan ember volt, aki dokumentálta, elmesélte és végigvitte azokat a horrortörténeteket, amelyeken Mexikó keresztülmegy. Megmutatta a poklot, amiben élünk, és az, hogy megölték, nagyon egyértelmű üzenetet közvetít: Erről nem szabad beszélni, a mexikói erőszak olyan téma, amit tilos bemutatni.”

Valdez halála után néhány órával szintén fegyveres támadásban vesztette életét egy hetilap munkatársa is.

Az újságírók meggyilkolása ellen tiltakozó kollégák a tüntetés mellett sztrájkot is hirdettek: számos sajtótermék 24 órára felfüggesztette a hírszolgáltatást. Mexikóban 2000 óta több mint száz újságírót öltek meg. A helyi lapok közül egyre több gyakorol öncenzúrát, és félelemből nem ír a szervezett bűnözésről.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!