2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Sajtóklub 08:05

Terrorveszély miatt kiürítettek két pályaudvart

2016. január 2., szombat 06:30, frissítve: hétfő 08:49

Terrortámadás veszélye miatt két pályaudvart is kiürítettek Münchenben a bajor hatóságok. Az Iszlám Állam készülhetett öngyilkos merényletre szilveszter éjszaka. A rendőrség több személyt is elfogott. A pályaudvarokat ma reggel újból kinyitották.

„A szövetségi rendőrség szilveszter este 19.40-kor értesítette a bajor rendőrséget, hogy a baráti hírszerző szervektől származó információk szerint az Iszlám Állam éjfélkor támadást tervez München főpályaudvarán vagy Pasing városrészben” – közölte Joachim Herrmann bajor belügyminiszter.

Sajtóértesülések szerint a francia hatóságok riasztották a németeket. A müncheni rendőrkapitány szerint öt-hét fegyveres készülhetett öngyilkos merényletre. „Minden lehetséges erőnket riasztottuk és készenlétbe helyeztük. A tartományi rendőri erőktől is támogatást kaptunk. Jelenleg ötszázötven rendőr van szolgálatban” – számolt be Hubertus Andrä müncheni rendőrkapitány. Az újév reggelén mindkét pályaudvart megnyitották.

Szigorítás
Németország január elsejétől szigorúbban ellenőrzi a Szíriából érkezett menedékkérőket. Bővebben >>>

Brüsszelben is a terrorveszély miatt törölték a központi óévbúcsúztatót. „Erre a következtetésre jutott a belga válságközpont és valamennyi hivatalos szerv, a belügyminiszterrel is egyeztettem. Fenyegetés van, hármas szintű riasztás van érvényben, a fenyegetés a városközpontban tervezett tűzijátékot érintette, az embereket nem tehettük ki veszélynek” – közölte Yvan Mayeur, a belga főváros polgármestere.

A hagyományos szilveszteri tűzijátékot a város főterén rendezték volna meg. Egy éve csaknem százezren voltak a rendezvényen. „Nyilván picit csalódottak vagyunk. A brüsszeli hangulat miatt jöttünk ide Savoie-ból” – nyilatkozta egy francia turista.

Több személyt is őrizetbe vettek a szilveszter éjszakára tervezett támadással kapcsolatban. Csütörtökön elfogták a 130 halálos áldozatot követelő novemberi párizsi terrortámadások tizedik gyanúsítottját is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!