2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szélesvásznú történelem - A Pál utcai fiúk

Következik:

Híradó 18:30

Terror Manchesterben: négy ember őrizetben

2017. május 24., szerda 15:44, frissítve: szerda 16:26

A legmagasabb, kritikus szintre emelték Nagy-Britanniában a terrorellenes készültségi szintet – a döntést a miniszterelnök jelentette be a kormány válsághelyzeti tanácskozó testülete, a Cobra késő esti értekezlete után. Theresa May közölte: az elhárító szolgálatok megítélése szerint nem lehet kizárni, hogy a manchesteri öngyilkos merénylet elkövetője mögött szélesebb csoport áll, így azt sem, hogy rövid időn belül újabb támadás történik. Az intézkedés egyebek mellett azt is lehetővé teszi, hogy a kiemelt védettségű helyszíneken járőröző rendőri egységeket katonai alakulatokkal egészítsék ki. A legfrissebb hír, hogy már négy ember van őrizetben a merénylet miatt.

A két nappal ezelőtti merénylet áldozataira emlékeztek Manchesterben. Szerda délelőtt egy helyi költő több ezer ember előtt olvasta fel az áldozatok emlékére írt versét, az emberek virágokat helyeztek el a merénylet helyszínének közelében.

„Mindenki együtt áll ki a terrorizmus és a gonosz emberek ellen, hiszem, hogy ez az egyetlen módja annak, hogy legyőzzük őket. És a világ együtt lép fel: nemcsak Manchester, nemcsak Anglia, hanem az egész világ. Együtt kell fellépnünk ellenük” – fogalmazott egy manchesteri gyászoló.

Nagy-Britanniában akár ötezer katonát is az utcákra vezényelhetnek, miután az országban a legmagasabb, kritikus szintre emelték a készültséget a manchesteri merénylet miatt.

„Ez azt jelenti, hogy a kulcsfontosságú helyszíneket védő fegyveres rendőröket helyettesítik a fegyveres erők tagjai, ami lehetővé teszik a rendőrség számára, hogy kulcsfontosságú helyeken jelentősen növelje a fegyveres jelenlétet. A katonák megjelennek bizonyos eseményeken, például koncerteken és sporteseményeken, hogy segítsék a rendőrséget a közbiztonság megőrzésében” – emelte ki Theresa May miniszterelnök.

A manchesteri merényletet végrehajtó Salman Abedi nem volt ismeretlen a titkosszolgálatok és az igazságügyi szervek előtt. Az erről szóló információkat a britek megosztották a franciákkal is, a francia belügyminiszter erről nyilvánosan is beszélt. „Egy libanoni származású brit személyről van szó: líbiai, de Nagy-Britanniában nevelkedett. Valószínűleg szíriai látogatása után hirtelen radikalizálódott, és úgy döntött, hogy végrehajtja ezt a támadást” – mondta Gérard Collomb.

Az Egyesült Királyság belügyminisztere egy rádióinterjúban azt mondta, hogy a támadó nem egyedül követte el a merényletet. A manchesteri rendőrség közben közölte, hogy szerda délelőtt három embert őrizetbe vettek a városban a robbantásos merénylettel összefüggésben. Tegnap egy ember már rács mögé került.

A brit sajtó beszámolója szerint közben Londonban is őrizetbe vettek egy férfit a Buckingham-palota környékén, mert kést találtak nála. A rendőri akció mindössze néhány perccel azelőtt történt, hogy a közelben autójával elhaladt a brit uralkodó.

Nem egy amatőr elkövetőről van szó

Ugyanaz az elkövetői séma rajzolódik ki a manchesteri merénylet kapcsán, mint a korábbi brit, illetve európai merényletek esetében: az elkövető egy másodgenerációs, brit állampolgárságú, arab fiatalember – líbiai vagy libanoni származású a családja. Egy olyan emberről van szó, aki nem tudott, vagy nem akart beilleszkedni, és az iszlamista ideológia hatása alá került  – foglalta össze Maráczi Tamás, a Hír TV külpolitikai szerkesztő-műsorvezetője.

Brit titkosszolgálati információ szerint a napokban érkezett vissza a szigetországba Líbiából, ahol egyébként nem a családját látogatta meg, hanem feltehetően fegyveres csoporttal lépett kapcsolatba. Francai értesülések szerint Szíriát is megjárta fiatal kora ellenére, így nem egy amatőr, hanem egy fronton edzett merénylőről van szó, aki fegyveres kiképzést kaphatott.

Az egyetemről kimaradt, radikalizációja miatt baráti körétől eltávolodott, de szüleivel sem volt felhőtlen a kapcsolata.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!