2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Teljesen felszabadulhat Moszul

2016. október 20., csütörtök 10:02, frissítve: csütörtök 10:44

Elhagyták az ostromlott Moszult az Iszlám Állam vezetői, köztük a terrorszervezet alapítója is – erről számolt be a hadműveletben részt vevő egyik amerikai tábornok.

A felszabadító erők egyre gyorsabb tempóban közelítenek a dzsihadisták kezén lévő város felé, amelyből naponta több ezren menekülnek el a harcok elől.

Az Iszlám Állam utolsó fellegvára köré egyre szorosabb gyűrűt vonnak az iraki kormányerők és szövetségeseik: a kurd és szunnita milíciák, valamint az őket légicsapásokkal segítő, Amerika vezette nemzetközi koalíció. Az ostromlók egyik falut foglalják vissza a másik után.

„A szövetségi rendőrség és a 9. páncélos osztag fokozatosan nyomul előre. Tegnap felszabadítottak két falut, és kiűzték onnan az iszlamistákat, ma pedig ezektől északra is felszabadítottak több települést” – ismertette Imad Madzsul Szumaida, az iraki hadsereg 15. hadosztályának parancsnoka.

Még a felszabadító erőket is meglepi, hogy ilyen gyorsan haladnak.

„Haderőink különböző irányokból nyomulnak előre, hogy visszafoglalják a várost. Mindannyian szigorúan a terv szerint haladunk. Minden hadosztály Moszul felé tart. A hadművelet jelenleg simán megy. A haladás sebessége néha még gyorsabb is, mint vártuk. Hamarosan arról tudunk majd beszámolni, hogy visszafoglaltuk Moszult” – mondta Talib Sagati, az egyesített hadműveletek parancsnoka.

A nemzetközi koalíció egyik amerikai tábornoka már arról számolt be, hogy Moszult elhagyták az Iszlám Állam vezetői, köztük a terrorszervezet alapítója, Abu Bakr al-Bagdadi is.

Irak második legnagyobb városából naponta több ezer civil menekül el. Nyugati híradások szerint az Iszlám Állam élő pajzsként használja a polgári lakosságot: olyan helyekre terelik őket, amelyek légicsapások célpontjai lehetnek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!