2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:10

Teljes magyar határzártól tartanak

2016. október 1., szombat 10:53

A szigorított határellenőrzések miatt hétezer menekült rekedt Szerbiában. Ők és a segélyszervezetek munkatársai is attól tartanak, hogy a magyarországi népszavazás után a hatóságok teljesen lezárják előttük a magyar határt.

A szerb katonai járőrök a rendőrséggel együtt illegális határátlépőket keresnek a bolgár határon. „Július 22-e óta a hadsereg és a rendőrség 9064 menekültet talált, aki illegálisan próbálta átlépni a határt. A többség felhagyott ezzel az elképzeléssel, amikor meglátta a határ menti járőröket” – mondta Jovan Krivokapic szerb parancsnok.

A megerősített határvédelemnek köszönhetően bűnözőket is elkaptak. Munkájukat a macedón határon osztrák, francia és magyar egyenruhások segítik. „A rendőri és a katonai erők 53 embercsempészt tartóztattak le, ők 750 migránst próbáltak meg átszállítani, többnyire autókkal, kis teherkocsikkal. Néha 50 embert is betuszkoltak az autókba, többségében nőket és gyerekeket” – tette hozzá a parancsnok.

Szabadkánál többször is megpróbáltak illegálisan Magyarországra jönni, gyakran embercsempészek segítségével. „Háromszor is próbálkoztam átjutni a kerítésen, átvágtuk a drótot, és messzire jutottunk. Egyszer mintegy 15 kilométert is megtettünk, de a rendőrök elkaptak minket, és visszaküldtek. Három napja is próbálkoztam, akkor 5 kilométert tettem meg, és megint visszaküldtek. Azt tervezem, hogy először Magyarországra szeretnék eljutni, meglátjuk, hogy vesznek-e ujjlenyomatot, aztán Olaszországba megyek. Ha nem sikerül, Németországba” – mondta egy pakisztáni migráns.

A magyar határszigorítások miatt többen is inkább kikerülnék Magyarországot. „Nem tervezek semmit. Az emberek azt mondják, ne menjek Magyarországra, mert rengeteg rendőr van ott. Nagyon félek” – mondta egy Iránból érkezett ember.

Szerbiában hétezer migráns tartózkodik, és érezhető közöttük a feszültség. „A menekültek régóta itt vannak. Nagyon idegesek, mert nem tudják átlépni a határt. A magyar hadsereg és rendőrség visszaküldi őket, néha erőt alkalmaznak velük szemben, ez nagyon gyakori, ezért nagy itt a központban a feszültség” – nyilatkozta Lazar Veljic, a menekültügyi és migrációs főbiztosság szerb koordinátora.

Több segélyszervezet munkatársa is attól tart, hogy a vasárnapi kvótaellenes népszavazás után Magyarország teljesen lezárja a határait a migránsok előtt, és akkor az unióval szomszédos államok viselik az ellátásuk terheit.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!