2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Sissi zsiráfjától a biodómig

Következik:

Híradó 12:00

Külföld

Teljes káoszt okozhatna a no-deal brexit

A britek megegyezés nélküli kilépésére készülnek az uniós országok. Az egyetlen szárazföldi határ az unió és Nagy-Britannia között az uniós tag Írország és az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország között lesz, ennek a határnak az átjárhatósága az egyik legnagyobb vita- és kockázati forrás a brexitjavaslatban. A megegyezés nélküli brexit esetén március 29. után egyik napról a másikra kellene átállni az új rendszerre.

  • Teljes káoszt okozhatna a no-deal brexit

Az ír kormány már a megegyezés nélküli, azaz a no-deal brexitre készül. Az Ír Köztársaság a brit kilépésben leginkább érintett uniós tagállam, hiszen a legnagyobb vita az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország és az Ír Köztársaság határ átjárhatóságáról és az azon keresztül bonyolított kereskedelemről szól. Az ír miniszterelnök azt mondta: kormánya sajnálja, hogy a brit képviselők így döntöttek.

„Nem erre az eredményre számítottunk. A következő hetekben az ír kormány európai partnereivel azon fog dolgozni, hogy megegyezhessünk az Egyesült Királysággal, egy olyan megegyezésben, ami garantálja, hogy el fogjuk kerülni a kemény határokat, és hogy Írország minden részében védve lesznek az emberek jogai és szabadságai. Egy megegyezés nélküli forgatókönyvnek nagyon rossz hatása lenne a munkahelyekre és a gazdaságra, különösen a mezőgazdasági termékek kereskedelmére és az élelmiszeriparra. Ez a forgatókönyv nem támogatja az észak-írországi békét sem, úgyhogy már csak ezért is keményen kell dolgozni azért, hogy elkerüljük” – közölte Leo Varadkar ír miniszterelnök.

Az ír–északír határ átjárhatósága kulcsfontosságú, a történelmi időkre visszanyúló ír–északír béke záloga is. A köztársaság egy no-deal esetén visszaállítaná az útlevélellenőrzést a repülőtereken és kikötőkben, az ír–északír határon azonban nem. Az unió által felajánlott, átmeneti megoldással ugyanezen a határon átmenetileg fennállna a vámunió – amire a brit képviselők azt mondják, Nagy-Britanniát az unióhoz kötné, ezért követelik az „átmenetiségre” vonatkozó garanciákat, amit azonban Brüsszel nem hajlandó.

A vámellenőrzés visszatérte az uniós vállalatok nagy félelme is, különösen a megegyezés nélküli esetben. Az egyik, mérőeszközöket gyártó német vállalat vezetője szerint a bizonytalanság és az idő rövidsége miatt nem is lehet megfelelően felkészülni.

„A legrosszabb eset a kemény brexit, azaz, hogy visszaáll a vámellenőrzés a határon kevesebb mint 3 hónap múlva, erre pedig senki nincs felkészülve. Ez teljes káoszt jelenten. Természetesen mi is azt várjuk, hogy ne ez történjen, a következő néhány napban kiderül” – nyilatkozta Ulrich Daehne, a Sabila elnöke.

A vállalatok nem kapnak segítséget a felkészülésben, ezért mindenki úgy oldja meg saját maga bebiztosítását, ahogy tudja.

„Csak annyit tehetünk, hogy megnöveljük a brit raktáraink készletét, hogy a bizonytalan időszakban is viszonylag zavartalanul tudjunk működni, és hogy szállítani. Ennél többet nemigen tehetünk” – tette hozzá a Stabila elnöke.

Az egyik uniós vészforgatókönyv szerint még a március 29-i határidőt is ki lehet tolni, de az Európai Bíróság döntése alapján London még azt is megteheti, hogy egyoldalúan visszalép a brexittől – ezt azonban a brit kormány minden valószínűség szerint csak akkor tenné meg, ha egy esetleges újabb népszavazáson a britek többsége az unióban maradást választaná.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!