2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Amerika magyar grófja

Következik:

Európai Híradó 04:00

Telefonon tárgyalt Obama és Putyin

2016. február 14., vasárnap 12:31, frissítve: vasárnap 12:46

Telefonon tárgyalt a szíriai helyzetről Barack Obama és Vlagyimir Putyin. Az amerikai és orosz vezető egyetértett abban, hogy egységes fellépésre van szükség az Iszlám Állam ellen. Az oroszok azonban továbbra is tagadják, hogy Aszad elnök civil ellenzékét lőnék Szíriában. A müncheni biztonságpolitikai konferencián Szergej Lavrov orosz külügyminiszter nem tartotta valószínűnek, hogy Szíriában tartós tűzszünet lesz.

Halálfejes transzparensekkel, háborúellenes szlogenekkel tüntettek a demonstrálók Münchenben, az éves biztonságpolitikai konferencia helyszínén. Azt mondják: a politikusok nem a békéről, hanem az újabb háborúk előkészítéséről tárgyalnak. „Azért tüntetünk, mert amit ők biztonsápolitikának mondanak, az nem biztonság-, hanem veszélypolitika. Nem arról tárgyalnak, hogy miként akadályozzanak meg háborúkat, hanem hogy miként terveljék ki az újabb háborúkat. Ezek az emberek nem akarnak békét” – mondta egy tüntető.

A politikusokat és szakértőket szombat este a bajor miniszterelnök a bajor uralkodók fejedelmi palotájának a dísztermében látta vendégül. A találkozó zárónapján többek között Líbia volt a téma. Az észak-afrikai országban az Iszlám Állam terrorszervezet egyre erősebb Moamer Kadhafi megbuktatása óta. „Nincs vesztegetni való időnk, be kell avatkoznunk, de ezt bizonyos csoportok határozottan ellenzik. Stabil politikai környezetet kell teremtenünk Líbiában, nem csak azért, hogy a környező országok biztonságát megteremtsük, hanem mert ez Európa érdeke” – szögezte le az új francia külügyminiszter, aki a héten vette át a hivatal vezetését.

Az orosz miniszterelnök szavai pedig visszatetszést keltettek, amikor azt mondta, hogy Oroszország és a NATO új hidegháború felé közelít. Azelőtt pedig világháborút emlegetett, amennyiben Amerika vagy Európa szárazföldi katonákat küld Szíriába, ahol orosz katonák is harcolnak. A litván elnök szerint viszont épp az EU hódol be az agressziónak, hiszen az oroszokat Ukrajnában és Szíriában is hagyják háborúzni. „Medvegyev miniszterelnök úrnak joga van a véleményéhez. Mi viszont nem hisszük, hogy új hidegháború felé tartanánk. Mi legalábbis nem akarunk új hidegháborút, és ezt el is mondtuk az orosz kollégáinknak” – fogalmazott Philip Breedlove NATO-tábornok.

A török elnök, az EU külügyi főképviselője és az amerikai külügyminiszter is arról beszélt, hogy Szíriában még a kialkudott tűzszünetet sem lehet betartani, míg az oroszok a civil lakosságot lövik.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!