2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Külföld

Tavasztól újra lehet vadászni barna medvére Romániában

Egy múlt heti törvénymódosítás értelmében jövő tavasztól újra lehet barna medvére vadászni Romániában. Ez a vadásztársaságoknak jelentős bevételt jelent majd ugyanis akár 10 ezer euróba is kerülhet egy ilyen nagyvad kilövése. A vadászok szerint szükség volt az engedélyezésre mivel az elmúlt három évben az állomány jelentősen túlszaporodott és emiatt egyre gyakoribbakká váltak a medvetámadások is.

  • Tavasztól újra lehet vadászni barna medvére Romániában

 

Turisztikai vásárok központi attrakciója, de nem hiányozhat a Tusványos-plakátról és a Medve-tóról híres fürdőváros jelképe is a barnamedve. A turisták ugyan félnek tőle, de alig várják, hogy egyet is megpillant hassanak valahol – mondja Pál Zoltán, a Székelyföldi TDM Szövetség egyik kezdeményezője. Az idegenvezető szerint: a turizmust egyediségre kell építeni.

Korábban komoly bevételt jelentett a vadásztársaságoknak a barna medvék kilövésének engedélyezése. Egy-egy vadászatért 5-10 ezer eurót is el lehetett kérni. Három éve viszont törvény tiltja a medvevadászatot Romániában, így a székelyföldi vadásztársaságok bevétele a felére esett vissza. Ennek ellenére még a vadászok is úgy tartják, hogy a medvéket óvni kell, bár az se jó, ha túlságosan elszaporodnak. Ebben az esetben szerintük indokolt a célirányzott vadászatuk.

Egy múlt heti törvénymódosításnak köszönhetően jövő tavasztól újra lehet vadászni a medvékre. A vadásztársaságok az ebből származó bevételeket a vadgazdálkodással kapcsolatos költségekre szeretnék fordítani, például a vadállomány etetésére. Benke József úgy véli, a mintegy nyolcezres medvepopuláció okozta súlyos anyagi és társadalmi károkat a vadászat némileg orvosolhatja, bár azt hozzáteszi: egy harminc éve tartó rossz gyakorlatot nem lehet egyik évről a másikra jóvá tenni.

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Orbán Viktor az Európai Parlament brüsszeli épületében tárgyalt

Orbán Viktor az Európai Parlament brüsszeli épületében tárgyalt

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig. Amíg ez a kérdés nincs megválaszolva, addig semmilyen migrációval kapcsolatos uniós rendelkezés nem működik - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben kedden.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!