2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 07:00

Külföld

Tárgyalóasztalhoz ül Putyinnal az ukrán vezetés

Elérte az ukrán hadsereg a szakadárok által uralt Luhanszk központját – jelentette be az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács. A kelet-ukrajnai nagyváros utcáin jelenleg is harcok folynak a szeparatisták és a kormányerők között, és más településekről is összecsapásokat jelentettek. A kijevi hatóságok beszámolója szerint a hadsereg körülzárta az oroszpárti felkelők fellegvárait. Közben hivatalosan is bejelentették: az orosz és az ukrán elnök augusztus 26-án találkozik, hogy egyeztessen a konfliktus ügyében.

Lerombolt, lángoló épületek: egy oroszpárti televízió az ukrán kormányerők támadása után készített riportot egy Donyeck melletti településen. „Ahogy láthatják, ez az egykori kerületi bíróság épülete a Donyeck megyei Makijivka városában. Az épületet ma dél és 1 óra között érte bombatámadás” – nyilatkozta Szergej Lubcsenko, a bíróság elnöke.

Az ukrán hadsereg az elmúlt napokban több várost is visszafoglalt az oroszbarát szakadároktól Kelet-Ukrajnában, a kormányerők már a lázadók egyik fellegvárába is benyomultak. „Egy kerületet felszabadítottunk Luhanszkban. A városközpontban utcai harcok folynak” – számolt be Andrij Liszenko, az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács szóvivője.

A luhanszkiak egy része – több mint 40 ezer ember – Oroszországba menekült a harcok elől. „Ez nem az én háborúm. Nem én rendelkeztem róla. És nem is az anyám, az anyósom, az apósom, vagy a gyermekeim. Mindenünket magunk mögött hagytuk. Nem maradt semmink” – mondta egy menekült.

A szeparatisták másik központjában, Donyeckben is életveszélyes kilépni az utcára. Az egyik klinikán óvóhelyet rendeztek be az újszülötteknek. „Inkubátorban tartjuk a gyermekeket, és megteszünk minden tőlünk telhetőt, hogy megvédjük őket a bombázás hatásaitól. De azt tudnia kell, hogy nem tudjuk kiszámítani az összes bombázás hatását; változóak, különböző intenzitással” – mondta a kórház egyik dolgozója, mielőtt félbeszakította a légvédelmi sziréna hangja.

A kijevi kormány közben azt állítja, Moszkva már közvetlenül, nyíltan támadja az ukrán hadsereget, a kabinet ezért katonai támogatást kér a nemzetközi közösségtől. „Oroszország teljes körű háborút vív Ukrajna ellen. Nemcsak terroristákkal és szabotőrökkel, hanem az orosz hadsereggel is. Ukrajna pozícióit folyamatosan lövik orosz területről, a repülőgépeinket Oroszországból lövik le. Egy ilyen helyzetben Ukrajnának katonai és technikai segítségre van szüksége” – közölte Olekszandr Turcsinov, az ukrán parlament elnöke.

Az ukrán elnök ugyanakkor bejelentette: kész találkozni Vlagyimir Putyinnal az Oroszország irányította vámunió tagjainak augusztus végi találkozóján, amelyen az Európai Unió képviselői is részt vesznek.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Gyulán kampányolt Lázár János

Gyulán kampányolt Lázár János

Fogunk még hozni gyárakat Gyulára - mondta az építési és közlekedési miniszter a Békés vármegyei fürdővárosban rendezett utcafórumon pénteken kora este.
Turistákat öltek Afganisztánban

Turistákat öltek Afganisztánban

Fegyveresek agyonlőttek három külföldi turistát és egy afgán állampolgárt az Afganisztán középső részén fekvő Bamiján tartományban pénteken - közölte a tálibok belügyminisztériuma.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!