2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Tanár volt a londoni merénylő

2017. március 25., szombat 16:29

Szaúd-Arábiában dolgozott angoltanárként a szerdai londoni merénylet elkövetője. A Khalid Masood néven ismert férfiról az is kiderült, hogy közvetlenül azelőtt, hogy a Westminster hídra hajtott volna, sms-t küldött valakinek, részleteket azonban egyelőre nem hoztak nyilvánosságra. A merénylettel összefüggésben tizenegy személyt vettek eddig őrizetbe, közülük hetet azonban már el is engedtek. Londonban közben közös szertartáson emlékeztek az áldozatokra a különböző vallások vezetői.

Vallásközi megemlékezést tartottak a brit parlament épületénél a szerdai merénylet áldozatainak emlékére. Minden egyházi vezető az erőszak elleni együttes fellépést és megbékélést tartotta legfontosabbnak.

„Azért gyűltünk össze, hogy emlékezzünk a szomorú pillanatra, de egyben ezzel tudjuk jelezni a nemzetünk egységét. Azzal, hogy itt állunk, a három, Ábrahámtól eredő vallási közösséget jelképezzük, amely három mind a békés jövőért dolgozik” – mondta a canterburyi anglikán érsek Justin Welby, utalva arra, hogy a keresztény, zsidó és muszlim vallást is Ábrahám prófétától eredeztetik.

A londoni síiták vezetője egy Korán-idézettel jelezte az iszlám békés alapját.

„Bárki, aki igazságtalanul embert öl, úgy tesz, mintha az egész emberiséget ölné meg – ez áll a szent Korán 5. fejezetének 35. versében. A brit sííta muszlim közösség tagjaként szeretném részvétemet kifejezni a szerdai szörnyű támadás áldozatai családjainak. Elítéljük ezt a terrorista cselekményt. Büszke londoniként itt éltem le életem legnagyobb részét, és megtisztelve mondom, hogy a brit néptől hihetetlen mértékű támogatást kaptunk az utóbbi napokban. Ahogy mi is itt együtt állunk, úgy London is egységesen néz szembe a terror és szélsőség fenyegetésével” – mondta el Mohammad al-Hilli.

Az áldozatokra és a sérültekre emlékeztek pénteki imájukon a londoni mecsetben is. Nyugat-Európa legnagyobb muszlim imaházának teljes közössége nyilatkozatban ítélte el az erőszakot.

A szerdai merénylet elkövetőjét, a Khalid Masood muszlim nevet felvett brit férfit a rendőrök lőtték agyon a londoni parlament épületénél. Masood ellen a titkosszolgálat is nyomozott korábban szélsőséges nézetei miatt, később azonban úgy ítélték, nem jelent komoly fenyegetést. Bár kapcsolatban volt olyanokkal, akik külföldön kaptak dzsihadista kiképzést, ő maga sosem vett részt hasonlóban. Az Iszlám Állam szervezet vállalta a felelősséget az akcióért, az azonban még nem bizonyított, hogy valóban kapcsolatban álltak-e a merénylővel.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!