2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Tanácsadója miatt bukhat Trump

,

2017. május 17., szerda 16:34, frissítve: szerda 17:31

A tanácsadója elleni vizsgálat leállítását kérte Donald Trump az FBI igazgatójától, akit azóta leváltott. A The New York Times értesülései szerint az elnök azt mondta: James Comey-nak „el kellene engednie” az ügyet, hiszen az orosz kapcsolatai miatt vizsgált Michael Flynn „jó emberük”. A Fehér Ház tagadja, hogy ez elhangzott volna.

Michael Flynn az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója volt, és miatta bukhat meg Donald Trump. Február közepén mondott le, mert titokban találkozott orosz diplomatákkal, amit letagadott. Trump állítólag akkor arról győzködte a Szövetségi Nyomozóiroda vezetőjét, hogy ne nyomozzon az orosz kapcsolatok után. Az FBI igazgatója viszont nem állt le, ezért május elején Trump leváltotta, bár hivatalosan nem az orosz nyomozás, hanem a tavalyi Clinton-féle ímélbotrány miatt.

„Az elnök úr állítólag arra kérte Comey igazgató urat, hogy ejtse a Flynn elleni nyomozást. Ha ez igaz, akkor az újabb jele annak, hogy az elnök beavatkozhatott, vagy meg akarhatta akadályozni a nyomozást. Szerintem már eleget tudunk ahhoz, hogy tanúskodni hívjuk az igazgató urat a kongresszusba, hogy megossza velünk, mit mondott neki az elnök úr az oroszokkal kapcsolatos nyomozásokról. Ami sok, az sok, a kongresszusnak most már a végére kell járnia az ügynek” – fogalmazott Adam Schiff, a washingtoni képviselőház hírszerzési bizottságának tagja.

Trump orosz kapcsolatait a kongresszus is vizsgálja. Egy republikánus szenátor felszólította az FBI-t, hogy adja ki a leváltott igazgató és Trump találkozásairól szóló feljegyzéseket. Az elnök korábban az interneten azzal fenyegetőzött, hogy neki hangfelvételei is vannak az ilyen találkozókról, de végül visszakozott.

„Az összes Oroszországgal kapcsolatos vádat ki kell vizsgálnunk. Az oroszok megpróbáltak beavatkozni a választásunkba, megpróbálják aláásni a demokráciát. Ezért fizetniük kell” – üzente Trump párttársa, Lindsey Graham dél-karolinai szenátor.

Az FBI-nyomozás mellett Trump legújabb oroszbotránya miatt is kongresszusi vizsgálatot terveznek. CIA-források szerint az elnök a múlt héten titkos adatokat adott át az orosz külügyminiszternek egy olyan találkozón, amelyet a sajtó kizárásával tartottak. Donald Trump és az oroszok is tagadják a titkos információcserét.

„Amerikában kezd eluralkodni egyfajta politikai skizofrénia. Más oka nem lehet, hogy azzal vádolják az amerikai elnököt, hogy titkokat adott át az orosz külügyminiszternek. Azt hiszem, példás büntetésben kell részesítenem Szergej Lavrov külügyminisztert, amiért ezeket a titkokat nem osztotta meg velem” – mondta Vlagyimir Putyin.

Trump botránysorozatát egyre többen hasonítják Nixon Watergate-botrányához, aminek csak azért nem lemondatási eljárás lett a vége, mert Nixon magától távozott a hivatalból. Az utolsó amerikai elnök, aki ellen lemondatási eljárás indult, Bill Clinton volt, de ő túlélte az erről szóló kongresszusi szavazást.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!