2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

Támadják a magyar kormányt a CEU vegzálása miatt

2017. március 30., csütörtök 08:08, frissítve: csütörtök 08:15

Brüsszelben is napirendre került a CEU-t érintő törvényjavaslat. Az uniós biztosok szerdai ülésén Navracsics Tibor, az oktatásért felelős magyar biztos számolt be a jogszabálytervezetről. Az ügy miatt az Egyesült Államok nagykövetsége is tiltakozott, és az amerikai sajtó is foglalkozott a Közép-európai Egyetemet is érintő intézkedéssel. Nemzetközi lapszemle.

A Soros György által alapított egyetem azt állítja, hogy ellene irányul az új magyar törvény – írja a Donald Trumphoz közel álló Breitbart. Az amerikai jobboldali hírportál beszámolóját az AP hírügynökség jelentésére alapozza, amelyből kiemeli, hogy a CEU rektora szerint az egyetem bezárása kárt okoz a magyar egyetemi életnek, és negatív hatással lesz a magyar kormány viszonyára a szomszédos országokkal, az Európai Unióval és az Egyesült Államokkal. A Breitbart nem fűzött kommentárt a hírhez, de sok Soros-ellenes bejegyzés jelent meg az olvasói hozzászólások között, amelyek szerzőinek egy része Magyarországról származik.

A Soros-alapítású egyetem ellen fog állni az új törvénynek – ezt emelte ki a Közép-európai Egyetemről szóló beszámolójának a New York Times. Az amerikai liberális napilap  egy magyarországi szakértőre hivatkozva megjegyzi, hogy az új magyar törvény időzítése egybeesik a Soros-intézmények elleni kiterjedt támadásokkal, amit nehéz lenne tiszta véletlenek minősíteni.

Az amerikai kötődésű egyetem attól tart, hogy az új szabályozás Magyarország elhagyására kényszerítheti – írja a Közép-Európa Egyetemmel kapcsolatban a Guardian. A brit baloldali lap szerint a magyar kormány összesen 28 külföldi, és ebből 8 brit intézményt is azzal vádolt meg, hogy törvénytelenül működik Magyarországon. A Guardian megjegyzi, hogy az egyetemek távozása komoly csapás lehet a magyar felsőoktatásra és Magyarország ezen a téren játszott vezető szerepére a régióban.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!