Támad a román miniszterelnök + Videó

BL, 2012. június 3., 10:24, frissítve: 12:20
Kampánytéma lett Nyirő József újratemetésének ügye Romániában. Victor Ponta kormányfő az olténiai Krajován rendezett kampánygyűlésen bocsánatkérésre szólította fel a magyar kormányfőt.

Szerinte Orbán Viktornak el kellene határolódnia Kövér László az újratemetéssel összefüggésben tett nyilatkozataitól és Magyarország nevében bocsánatot kellene kérnie Romániától. A balliberális román politikus ismét azt hangoztatta: Románia nem fogadja el románellenes, antiszemita és fasisztaszimpatizáns személyek ünneplését.

„A magyar kormány szerint a kegyeleti ügyek nem férnek össze a politikai minősítésekkel, márpedig a kormány erre az ügyre továbbra is kegyeleti kérdésként tekint” – közölte a hírre reagálva a távirati irodával Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Mint ismert: Kövér László házelnök Székelyudvarhelyen az erdélyi író elmaradt újratemetéséről úgy nyilatkozott: a szervezés hosszú hónapokig nyugodt mederben folyt, és „derült égből villámcsapás volt az új román kormány barátságtalan, civilizálatlan és barbár viselkedése”, miszerint egy halottól akarják megtagadni azt a jogot, hogy a saját szülőföldjében nyugodhasson.

Ismert, Nyirő József pünkösdhétfőre tervezett újratemetése azért maradt el, mert Székelyudvarhely RMDSZ-es polgármestere hibásan töltötte ki a temetést engedélyező nyilatkozatot. Bunta Levente a Hír TV Célpont című műsorában elismerte, hogy a román hatóságok nyomást gyakoroltak rá az ügyben: Hargita megye prefektusa azt üzente neki, hogy „megtáncoltatja”, míg Victor Ponta azt közölte, hogy jól járt el a végén.

A hatóságok mindent megtettek az újratemetés ellehetetlenítésére. Először a koporsó vasúti szállítását tiltották meg, majd hajtóvadászatot indítottak a közutakon a hamvak után. A rendőrök Lukács Csabát, az esemény sajtófőnökét is feltartóztatták, kábítószer birtoklásának gyanújával. Ügyészi felhatalmazással átkutatták a csomagját, ám csak egy üres urnát találtak nála. A hamvak hollétéről csak három ember tudott – derült ki a későbbi nyilatkozatokból.

hirdetés
Legfrissebb
Legolvasottabb
hirdetés