2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Tajani: Stabilitásra van szükségünk

2017. január 18., szerda 13:17

Megkezdte a munkáját az Európai Parlament tegnap megválasztott elnöke, Antonio Tajani. Az Európai Néppárt olasz jelöltje a voksolás első három fordulóját is megnyerte, de végül csak a negyedik körben lett meg a győzelemhez szükséges többsége. Tajanit a liberális frakció is támogatta.

„Jó napot, elnök úr!” – már így köszöntötte ma reggel Martin Schulz leköszönő EP-elnök tegnap megválasztott utódját. Antonio Tajani az Európai Néppárt politikusa, jogász végzettségű, de dolgozott újságíróként is, majd Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök szóvivője lett. 1994 óta tagja az Európai Parlamentnek, kivéve azt a hat évet, amikor uniós biztos volt.

„Elnökként minden parlamenti frakcióval és minden képviselővel szeretnék együtt dolgozni. Stabilitásra van szükségünk és az Európai Unió jövőjéért kell dolgoznunk” – jelentette ki az EP új elnöke.

Tajani annak köszönheti elnökségét, hogy a liberálisok is mögé álltak, ezzel megbomlott a hagyományos néppárti-szocialista nagykoalíció az Európai Parlamentben. Első elnöki sajtótájékoztatóján Antonio Tajani nyitottságot ígért minden frakció számára.

„A parlament mandátumának első fele véget ért, de ez nem jelenti azt, hogy nem lehetünk kapcsolatban a szociáldemokrata frakcióval, vagy más csoportokkal. Megpróbálom erősíteni ezeket a kapcsolatokat, ezért fogok dolgozni. A szociáldemokrata frakció a második legnagyobb az Európai Parlamentben, nem lehet egyszerűen kizárni őket a politikai kezdeményezésekből és vitákból, vagy a parlamenti tevékenységekből. Mindenkivel együtt fogok működni. Nyilvánvalóan volt egy választási kampány, sok jelölttel, de a kampány utáni napon már azon kell gondolkodnunk, hogy mit tehetünk együtt” – nyilatkozta Antonio Tajani.

A Fidesz európai parlamenti frakciója üdvözölte a megválasztott elnököt, kiemelték, hogy Tajani magyarbarát politikus, de továbbra is számítanak támadásra a baloldal részéről. A szocialista Szanyi Tibor úgy vélte, legfőbb ideje, hogy a néppárt kizárja a soraiból a Fideszt, a szintén szocialista Ujhelyi István pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a fideszesek Orbán-ellenes paktumot kötöttek, amikor szövetségre léptek a liberálisokkal. Balczó Zoltán jobbikos képviselő azt várja, hogy Antonio Tajani részrehajlás nélkül lássa el a feladatát, nem úgy, mint Martin Schulz tette.

Az Európai Parlament mai plenáris ülésén már Antonio Tajani elnökölt. Ma megválasztják a 14 alelnököt és a bizottsági elnököket. Aztán pedig vita lesz az előző EU-csúcs eredményeiről, illetve meghallgatják a máltai miniszterelnököt, hiszen ebben a félévben Málta látja el a soros elnökséget.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!