2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Tajani lehet az EP új elnöke – a negyedik kör dönt

, ,

2017. január 17., kedd 19:05, frissítve: kedd 21:13

Érvénytelen lett az Európai Parlament új elnökéről tartott harmadik szavazás is. A választás első fordulójában Antonio Tajani az Európai Néppárt jelöltje végzett az élen, de nem szerzett többséget.

A forduló után a liberális jelölt, Guy Verhofstadt visszalépett Tajani javára, de a második és a harmadik szavazás is eredménytelen lett. Tajani most már csak egy ellenféllel, az ugyancsak olasz, de szocialista Gianni Pitellával mérkőzik meg, így Tajani győzelme szinte borítékolható.

Az EP korábbi elnöke eddig a német baloldali Martin Schulz volt, de ő az őszi, német szövetségi választáson akar indulni, ezért nem jelöltette magát újra, és távozik Brüsszelből is.

Nincs nagy változás, nagy áttörés – jelentette a Hír TV tudósítója Brüsszelből 19 órakor. A elnöki posztért továbbra is Tajani és Pittella verseng – miután Verhofstadt visszalépett az előbbi javára. A néppárt és a liberálisok ezen alkuja viszont a brit konzervatívoknak nem tetszett. Az ő szavazatukra – ami 50-60 voksot jelent – számított Tajani, tehát a néppárti elnök az egyezséggel komoly szavazóbázist veszíthet el – ennek ellenére továbbra is őt tartják esélyesnek. Pittella mögött állnak a baloldali és a zöldpártok. Így a szélsőjobboldali euroszkeptikusok dönthetik el a versenyt – kérdés, hogy ők kire szavaznak. Ha a harmadik körben sincs döntés, akkor jön a negyedik, ott viszont már nincs érvényességi küszöb – az a jelölt lesz két és fél évig az Európai Parlament elnöke, aki több szavazatot kap.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!