2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar ráadás 00:05

Szükségállapotot hirdettek Rotterdamban

2017. március 12., vasárnap 07:05, frissítve: vasárnap 11:48

A rotterdami rendőrség mára virradóra vízágyúval oszlatta fel a török konzulátus közelében tartott tüntetést, a városban pedig szükségállapotot hirdettek. A hollandiai törökök azért tüntettek, mert a helyi hatóságok megakadályozták a török családügyi miniszter bejutását a diplomáciai képviselet épületébe. A két ország kapcsolata az utóbbi napokban látványosan megromlott, a török elnök nácinak nevezte a hollandokat. Hollandiában a jövő héten parlamenti választást tartanak, amelynek legnagyobb esélyese a bevándorlás- és iszlámellenes Szabadságpárt.

„Ez az úr itt a főnök, aki a hatóságoktól utasításokkal érkezett. Önnek el kell hagynia Hollandiát” – ezzel fogadta a török családügyi minisztert egy rendőr a hollandiai Rotterdamban található török konzulátus közelében. A rendőr anyanyelvén szólt a török miniszterhez, ő egy hollandiai török. Fatma Betül minisztert mindez nem hatotta meg.

„Bemegyek a konzulátus épületébe, az ugyanis a mi országunkhoz tartozik, én pedig miniszter vagyok. A nemzetközi jog erre nem jogosítja fel önöket, ezt nem fogadom el” – válaszolt a miniszter, akinek végül mégiscsak el kellett fogadnia a holland kormány döntését, konvoját ugyanis a német határig kísérték a holland rendőrök.

A kampánygyűlés elmaradása miatt a rotterdami konzulátus épületénél összegyűlt törökök randalírozni kezdtek, még a rendőrökre is rátámadtak. A hatóság vízágyúval oszlatta fel a tömeget. Rotterdam marokkói származású, muszlim vallású polgármestere rendkívüli állapotot hirdetett.

Isztambulban is tüntetést rendeztek a miniszter kiutasításának hírére.

„Ez hatalmas szégyen Európa számára. A demokrácia kudarca, elfogadhatatlan egy török miniszterrel így bánni” – közölte egy tüntető, Murat Saglam az Európa és Ázsia határán fekvő, Isztambulban rendezett tüntetésen. A török kormány a holland diplomáciai képviseletek épületéhez vezető utakat lezárta, így nem enged be senkit az épületekbe.

Nem a családügyi miniszter volt az első török politikus, akinek nem engedték meg a holland hatóságok, hogy náluk kampányoljon a török elnöki rendszer bevezetéséről rendezett népszavazás előtt. Mevlüt Cavusoglu külügyminiszter repülővel akart Hollandiába menni, de a hatóságok megtagadták tőle a leszállási engedélyt.

A török elnök durva szavakkal reagált a külügyminiszter beutazásának megtagadására.

„Semmit nem tudnak a politikáról és a nemzetközi diplomáciáról. Nagyon idegesek és gyávák. Náci leszármazottak és fasiszták” – nyilatkozta Recep Tayyip Erdogan.

Hollandiában március 15-én parlamenti választásokat tartanak, amelyek legnagyobb esélyese a radikális jobboldali Szabadságpárt. Geert Wilders pártelnök a muszlimok hazatelepítésével és a mecsetek bezárásával kampányol.

Egy hónappal később, áprilisban Törökországban szavaznak majd az alkotmánymódosításról, amely jelentősen kiszélesítené Recep Tayyip Erdogan török elnök jogköreit: az elnöki rendszer bevezetése európai uniós vezetők szerint a demokráciával ellentétes lenne.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!