2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

CPAC Magyarország 2024 12:55

Sztrájkolnak az orvosok, közel 3000 műtét maradt el

2016. február 10., szerda 17:25, frissítve: hétfő 08:31

Majdnem háromezer műtétet halasztottak el Nagy-Britanniában a fiatal orvosok újabb sztrájkja miatt. A munkabeszüntetéssel a várható 30-40 százalékos fizetéscsökkenés ellen tiltakoznak, a kormány ugyanis átírná munkaszerződéseiket.

„Megmenthetnétek minket. Ne hagyjátok, hogy tönkretegyenek! Az orvosaitok vagyunk, ez maradjon így! Maradjon a nemzeti egészségügy továbbra is a tiétek!” – ezt énekelték kórusban a sztrájkoló fiatal orvosok. Egy hónapon belül ez a második tiltakozó akciójuk a kormány egészségügyi reformja ellen. „A kérdéseinket nem válaszolta meg a kabinet. Mindannyian csalódottak vagyunk, amiért újabb munkabeszüntetést kell tartanunk. Szerintem az emberek megint támogatnak minket. Sokan dudáltak nekünk, kávét, teát és sütit is kaptunk” – mondta egy brit orvos.

A londoni kormány tervei szerint új munkaszerződéseket kapnának az orvosok. Ebben a hétvégi napokat is normál munkanappá minősítenék, vagyis elvennék az eddigi műszakpótlékot, ami egy fizetés harmadát is jelentheti. Sok fiatal orvos már most is heti hét napot dolgozik – így jutnak havonta átszámítva 770 ezer forintos jövedelemhez. Ebből azonban nemcsak megélniük kell, ebből fizetik a több tízmillió forintnak megfelelő diákhitelüket is.

A brit orvosok szakszervezete szerint az új szabályozással az ellátás minősége is romlik majd. „Hallgassák meg az általunk megfogalmazott érveket! A betegek biztonsága is sérül, ha elfogadják ezeket a szerződésmódosításokat” – fogalmazott egy másik orvos.

A sztrájkolók csak a sürgős eseteket látják el. „Várakozásunk szerint 2800 műtétet töröltek. Összehasonlításként: a brit egészségügyben naponta 31 000 műtétet hajtanak végre, tehát a nagy többségüket elvégzik” – mondta Anne Rainsberry, a Nemzeti Egészségszolgálat regionális igazgatója.

A munkabeszüntetéshez a 37 ezer fiatal orvos többsége csatlakozott Angliában. Skót, walesi, és északír kollégáik nem vesznek részt az akcióban.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!