2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Sztrájkolnak a londoni metró alkalmazottai

,

2017. január 9., hétfő 12:23, frissítve: hétfő 12:33

Hatalmas káosz alakult ki Londonban a reggeli csúcsforgalomban a metrósztrájk miatt. A szakszervezetek a jegypénztárak bezárása és az elbocsátások ellen hirdettek munkabeszüntetési akciót hétfő estig.

Vasárnap este sorra zárták be a londoni metróállomásokat a dolgozók. A szakszervezetek sztrájkkal tiltakoznak a jegypénztárak felszámolása és a dolgozók elbocsátása ellen.

Az emberek metróval mentek volna munkába, ahogy megszokták, de a munkabeszüntetés miatt kaotikus állapotok alakultak ki a fővárosban. A hoppon maradt utasok busszal, autóval, csónakkal, biciklivel vagy gyalog vágtak neki az útnak.

A Londoni Kereskedelmi és Iparkamara igazgatója súlyos anyagi következményektől tart. „Több tízmillió fontba kerül majd. Nagyon nehéz lesz annak, aki a belvárosba jön bevásárolni. El kell döntenie, hogy később jöjjön, vagy ne jöjjön egyáltalán” – jelentette ki Colin Stanbridge igazgató.

Stanbridge szerint a sztrájk nagyon rossz képet közvetít a világnak a brit fővárosról, miközben a brexit, vagyis a szigetország unióból való kilépésének folyamata még el sem kezdődött. „London a gazdaság motorja, az első számú turistacélpont azok számára, akik Skóciába, Észak-Angliába, Walesbe utaznak. Nagy gond ez Londonnak, szerencsétlenül kezdődik a hét” – jelentette ki.

A metró dolgozóit tömörítő két szakszervezet azért tiltakozik, mert a jegypénztárak bezárása miatt a londoni tömegközlekedését felelős városházi cég az elmúlt években már több mint 800 embert bocsátott el. Arra hivatkoztak, hogy az elektronikus bérlet bevezetése óta senki sem használja a kasszákat, az utasok pedig ma már akár a bankkártyájukkal is fizethetnek a metrólejáratoknál. A jegypénztárak bezárásával átszámítva 18 milliárd forintot spórolhatnak meg évente.

A munkáspárti polgármester hatástanulmányt is készíttetett, a kasszák újranyitását a szakértők sem javasolták. Az érdekképviseletek szerint viszont a leépítések az utasok és a személyzet biztonságát is veszélyeztetik. Ezért idén 600-zal tervezik növelni a metróállomásokon dolgozók számát.

A londoni metró naponta majdnem 5 millió utast szállít.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!