2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Napi aktuális 06:00

Sztálin-kép és vízágyúk – balhés volt május 1.

2016. május 1., vasárnap 19:44, frissítve: vasárnap 19:58

Több helyen is erőszakba torkollt a május elseje Európában. Németországban szélsőbaloldali és szélsőjobboldali tüntetők csaptak össze egymással, valamint a rendőrséggel, itt többen is megsérültek, a török fővárosban pedig könnygázzal és vízágyúval oszlatott fel a rendőrség egy menetet, amely a korábbi ellenzéki tüntetések betiltott helyszínén akart demonstrálni – egy ember életét vesztette, amikor elgázolta egy vízágyús jármű.

Hatalmas Sztálin-képpel ünnepelték a moszkvai kommunisták május elsejét. Sokan vörös zászlókat lengettek, mások a Szovjetuniót éltető pólókban hallgatták az ünnepi beszédeket – például arról, hogy Oroszországnak baloldali reformokra van szüksége. „Annak érdekében, hogy sikeres legyen az ország politikája, jó költségvetésre van szükség, a munkást pedig tisztelni kell. Ezért a pártunk és hazafias erőink egy összetett programot dolgozott ki arra, hogy kivezesse az országot a válságból” – mondta az orosz kommunista párt vezetője.

Törökországban már nem volt ilyen nosztalgikus és békés az ünnep: a rendőrség könnygázzal és vízágyúval oszlatta fel a tömeget, amely a Taksim térre próbált eljutni – ez az ellenzéki tüntetések egyik központi helyszínének számít.

Szintén erőszakba torkollt a május elseje Németországban. A kelet-németországi Plauenben szélsőjobbos és szélsőbalos csoportok csaptak össze egymással és a rendőrökkel. Többen megsérültek. Hamburgban pedig már május elseje előestéjén csatatérré vált a belváros: itt kétezer baloldali-liberális demonstráló vívott meg a rendőrökkel.

Stuttgartban a szakszervezeti tagok vonultak fel május elsején, és szolidaritásra szólítottak fel a társadalmi megosztottság ellen. „A társadalmunk egyre jobban szétszakad, és ezt meg kell akadályoznunk. A szakszervezetek válasza a szolidaritás: szolidaritás a menekültekkel, szolidaritás az adópolitikában, és szolidaritás annak érdekében, hogy az emberek meg tudjanak élni majd nyugdíjasként” – hangoztatta Reiner Hoffmann, a Német Szakszervezetek Szövetségének elnöke.

Németországban egyre nagyobb a feszültség a baloldali és jobboldali csoportok között, és ezt nem csak a május elsejei összetűzések jelzik. Hétvégén az Alternatíva Németországnak bevándorlásellenes párt elnökhelyettese páncélozott limuzinban és fegyveres rendőri kísérettel érkezett a kongresszusra Stuttgartban.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!