2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:30

Külföld

Irán tovább csökkenti kötelezettségvállalásait, ha Európa nem cselekszik

Irán tovább csökkenti a nukleáris programjáról szóló 2015-ös nemzetközi megállapodásban vállalt kötelezettségeit, ha az európai országok nem hoznak gyakorlati intézkedéseket az egyezmény megmentése érdekében - figyelmeztetett hétfőn az iráni külügyi szóvivő.

  • Irán tovább csökkenti kötelezettségvállalásait, ha Európa nem cselekszik

Abbász Muszavi azután beszélt erről, hogy a megállapodás részes aláírói vasárnap Bécsben találkoztak annak érdekében, hogy megvitassák az atomalku megmentésének módjait.

"Folytatódnak a diplomáciai erőfeszítések a JCPOA (Közös Átfogó Cselekvési Terv, az atomalku hivatalos neve) érdekében. Ha ezek az erőfeszítések nem járnak eredménnyel, Irán megteszi a következő lépést" kötelezettségvállalásai csökkentése érdekében - jelentette ki Muszavi egy sajtótájékoztatón.

Irán eddig két fázisban csökkentette a JCPOA keretében vállalt azon kötelezettségeit, amelyek szerint korlátozza dúsított uránkészletének mennyiségét és az urándúsítás mértékét. Mindez választ jelentett azokra a szankciókra, amelyeket az Egyesült Államok léptetett életbe ismét vele szemben az után, hogy ez utóbbi tavaly egyoldalúan kilépett a megállapodásból.

Az iráni hatóságok a megállapodás részes aláíróinak újabb, szeptember elején lejáró ultimátumot adtak annak érdekében, hogy a szankciókat kiküszöbölő és az iráni olajértékesítést lehetővé tévő intézkedéseket hozzanak. Teherán szerint ha ez sikerül, akkor visszatér az atomalkuból eredő összes kötelezettségvállalása betartásához, ha viszont nem, akkor további kötelezettségvállalásai betartásával hagy fel az úgynevezett harmadik fázisban.

Mindezek a pontok napirendre kerültek a JCPOA vegyes bizottságának az előző nap Bécsben tartott rendkívüli ülésén, amelyet Muszavi "konstruktívnak" minősített, bizonyos nézeteltérések dacára. "Az európai felek ellenezték a kötelezettségvállalások csökkentésére irányuló újabb iráni megközelítéseket, az iráni fél pedig határozott tiltakozását fejezte ki az európai gyakorlati intézkedések hiányával szemben" - fejtette ki.

Az iráni külügyi szóvivő ezenkívül beszámolt arról is, hogy Teherán amiatt is tiltakozott, hogy állítása szerint irániakat vettek őrizetbe Európába, és kiadták őket az Egyesült Államoknak a büntetőintézkedésekkel összefüggésben.

A négy éve megkötött JCPOA feloldotta az Irán elleni nemzetközi szankciók többségét, amiért Teherán cserébe korlátozásokat fogadott el atomprogramjának végrehajtásában.

Teherán ismételten a megállapodás megsértésével vádolta Washingtont, vasárnap pedig London szemére vetette, hogy akadályozza az iráni olajexportot azáltal, hogy a hónap eleje óta feltartóztatja a Grace 1 iráni tartályhajót Gibarltárnál. Ezzel kapcsolatban a szóvivő kijelentette: Irán számára "elfogadhatatlan", hogy egy európai ország elfoglalja tartályhajóját "az Egyesült Államok utasítására", amit a JCPOA megsértésének tart.

A Grace 1 tartályhajó feltartóztatására válaszul Irán július 19-én lefoglalta a Stena Impero nevű, a Stena Bulk svéd cég által üzemeltetett, de brit lobogó alatt közlekedő tartályhajót a Hormuzi-szorosban. Mindez növelte a feszültséget a május óta számos incidens helyszínének számító térségben.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!