2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 03:00

Szoros lehet az osztrák elnökválasztás

2016. december 2., péntek 20:29

Ausztriának végre egy olyan elnök kell, aki az osztrák embereket képviseli – jelentette ki Heinz-Christian Strache, a Szabadságpárt elnöke, jelöltjük utolsó kampánygyűlésén. Norbert Hofer ellenfele a vasárnapi elnökválasztáson a Zöldek által támogatott Alexander Van der Bellen lesz. A két politikus várhatóan fej fej melletti küzdelmet vív majd egymással.

Kórusénekkel melegítettek be a Szabadságpárt hívei elnökjelöltjük bécsi kampánygyűlésére. Norbert Hofer, aki feleségével, Verenával jelent meg az eseményen, vasárnap megismételt elnökválasztáson méri össze erejét a Zöldek támogatta jelölttel, Alexander Van der Bellennel. Közvélemény-kutatások szerint kettejük támogatottsága szinte ugyanakkora. Ha Hofer nyer, ő lehet Európa első, radikális jobboldalinak mondott államfője a II. világháború után.

A magát a haza pártjának nevező FPÖ elnöke szerint Hofer nem a párt, hanem a nép embere.

„Norbert Hofer egy olyan elnök lesz, aki pártoktól függetlenül, az emberek érdekében fog cselekedni, és biztosítani fogja, hogy a pártok ne mehessenek szembe az emberek akaratával. Itt az idő, hogy egy olyan elnökünk legyen, aki az osztrák polgárokat képviseli” – mondta Heinz-Christian Strache.

A 45 éves politikus megállítaná a bevándorlást, megfosztaná állampolgárságuktól az Iszlám Állam terrorszervezet osztrák harcosait, és Európán kívül hozna létre újabb menekülttáborokat. Kilátásba helyezett egy népszavazást Ausztria EU-kilépéséről is, ezt azonban csak akkor tartaná meg, ha az EU központosítaná a hatalmát.

„Osztrák vagyok, de európai is vagyok. Szerintem azoknak az embereknek, akik állandóan az öxitről beszélnek, és másokat azzal vádolnak, hogy az öxitről beszélés árt az országnak, magukba kell szállniuk, és el kell gondolkozniuk azon, hogy nem ők-e a legnagyobb kár Ausztria számára” – nyilatkozta Norbert Hofer.

Hofer korábban üdvözölte Donald Trump amerikai választási győzelmét is. Azt mondta: mindenütt, ahol az elitek eltávolodnak a választóktól, ki fogják őket szavazni a hatalomból.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!