2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Hazahúzó 01:00

Szoros lehet a verseny a megismételt államfőválasztáson

2016. december 3., szombat 10:37, frissítve: szombat 19:34

Szoros verseny várható a vasárnapi osztrák államfőválasztáson a független, de a Zöldpárt által támogatott és a radikális jobboldali jelölt között. Májusban a független politikus győzött, de a választási visszaélések miatt az osztrák alkotmánybíróság megsemmisítette az eredményt.

Elnököt választ Ausztria vasárnap. Hiába döntöttek már májusban erről a választók, a visszaélések miatt megsemmisítette az eredményt az alkotmánybíróság. Közben a hivatalban lévő elnök mandátuma is lejárt. Bár októberre már egyszer kiírták az új választást, azt is el kellett halasztani, mert hibásan postázták a borítékokat.

Az érvénytelenített szavazást a független, de a zöldek által támogattatott Alexander Van der Bellen nyerte meg. „Ez a választás arról szól, hogy hazánk, Ausztria melyik irányba induljon el. Fel akarjuk építeni a régi falainkat az unión kívül és saját utunkat járjuk a jövőben, vagy továbbra is az unió fontos tagja akarunk maradni?” – tette fel a kérdést a független jelölt.

Felmérések szerint hasonló népszerűséggel bír ellenfele, a szabadságpárti Norbert Hofer is. A II. világháború óta ő lehet Európa első, radikális jobboldali államfője, ha a szavazókat maga mellé tudja állítani. A bevándorlásellenes politikus egyebek mellett Európán kívülre helyezné az új menekülttáborokat. Sőt kilátásba helyezett egy népszavazást Ausztria uniós kilépéséről is, amennyiben az EU központosítaná a hatalmát.

„Osztrák vagyok, de európai is vagyok. Szerintem azoknak az embereknek, akik állandóan az öxitről beszélnek, és másokat azzal vádolnak, hogy az öxitről beszélés árt az országnak, magukba kell szállniuk, és el kell gondolkozniuk azon, hogy nem ők-e a legnagyobb kár Ausztria számára” – mondta Hofer.

Norbert Hofer korábban üdvözölte Donald Trump amerikai választási győzelmét is. Azt mondta: mindenütt, ahol az elitek eltávolodnak a választóktól, ki fogják őket szavazni a hatalomból.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!