2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Szíriai keresztény egyházakat támogat a kormány

2017. február 23., csütörtök 09:45, frissítve: csütörtök 11:19

Kétmillió euróval támogatja a kormány a szír keresztény egyházakat, Irakban pedig egy teljes keresztény falut fog újjáépíteni. Ezt Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere jelentette be a szír ortodox egyházfő látogatásán. II. Efrém Ignác pátriárka előadásában leszögezte: a szíriai és iraki keresztény közösségek érdeke az, hogy a hívők ne meneküljenek Európába, inkább maradjanak és boldoguljanak szülőföldjükön.

„A nyugati kereszténység XXI. századi szégyene az, ami történik a Közel-Keleten” – mondta Balog Zoltán. Az emberi erőforrások minisztere szerint a közel-keleti keresztényekre nem csak az Iszlám Állam jelent veszélyt. „Megdöbbentő az a közöny, amely ezt az ügyet körbeveszi. Az a világméretű közöny, mely különösen igaz a nyugati kereszténységre” – tette hozzá a tárcavezető.

Balog Zoltán bejelentette, hogy a kormány egy-egymillió eurós támogatásban részesíti a szír ortodox és szír katolikus egyházakat. Ezenfelül Irakban helyreállítanak egy teljes falut, ahová visszatérhetnek az onnan elüldözött keresztények.

II. Efrém Ignác szír pátriárka előadásában arról beszélt, hogy a keleti keresztény közösségek csak akkor képesek megmaradni, ha tagjaik nem menekülnek Európába.  

A pátriárkát a Hír TV arról kérdezte, miért annyira közönyös sorsuk iránt Európa. „A nyugati világ a maga gazdasági és politikai hasznát nézi, de nekünk keresztényeknek nincs olajunk, nincsenek fegyvereink, nincs hatalmunk sem” – fogalmazott II. Efrém Ignác.

II. Efrém Ignác szerint a megoldást az hozhatja el, ha külföldről, így Nyugatról sem szállítanának több fegyvert Szíriába. Szerinte a Szíria ellen bevezetett szankciókat is fel kell oldani, mert azok a hétköznapi emberek életét nehezítik meg.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!